Assad nemusí odísť pred politickou zmenou, povedal Fabius

Politický prechod v Sýrii môže nastať aj za zotrvania prezidenta Asada na čele krajiny. Zopakoval to francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius v regionálnej tlači. „Jednotná Sýria obnáša politický prechod. To neznamená, že Bašar Asad musí predtým odísť, ale sú potrebné záruky do budúcnosti," uviedol Fabius.

05.12.2015 12:47
debata (192)

„Boj proti IS je zásadný, ale nebude celkom účinný, pokiaľ sýrske a regionálne sily nebudú postupovať jednotne," dodal šéf francúzskej diplomacie. Vzápätí si však položil otázku, či je takáto spolupráca za Asada možná, keď sýrsky prezident „spáchal toľko ohavností" a má proti sebe veľkú časť populácie.

Francúzsko sa spolu s ďalšími účastníkmi koalície, ktorá podniká letecké údery na pozície IS, snaží nájsť politické alebo vojenské riešenie vojny v Sýrii. Podľa Paríža by bolo najúčinnejšie nasadiť do boja s IS sýrsku armádu, ale bez Asada ako veliteľa. „Nie je možné pracovať so sýrskou armádou, kým je Asad jej šéfom," povedal Fabius podľa agentúry AFP na konci týždňa na okraj klimatickej konferencie v Paríži.

Dodal, že skúsenosť z Iraku a Afganistanu ukázala, že západné pozemné jednotky sú rýchlo vnímané ako okupanti. „Operácie musia viesť lokálne sily – umiernené sýrske, arabské, kurdské, prípadne sýrska armáda, čo je však nemožné bez politickej zmeny," povedal Fabius.

192 debata chyba
Viac na túto tému: #Bašár al-Asad