Dačič: Ministri sa na zasadnutí OSBE nedohodli na Ukrajine a migrantoch

Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič uviedol, že nezhody medzi členskými krajinami zabránili na tohtotýždňovom ministerskom zasadnutí Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) prijatiu spoločných uznesení o Ukrajine a migračnej kríze.

05.12.2015 17:37
Lajčák, Dačič Foto: ,
Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí európskych záležitostí SR Miroslav lajčák (vpravo) s ministrom zahraničných vecí Srbska Ivica Dačiča počas stretnutia v Belehrade.
debata (11)

Dačič, výkonný predseda OBSE počas tohtoročného srbského predsedníctva v tejto organizácii, novinárom povedal, že Ukrajina a Rusko sa nezhodli o otázke konfliktu na východe Ukrajiny, pričom viacero krajín sa rozchádzalo s Tureckom v názore na formuláciu dokumentu týkajúceho sa veľkého prílevu utečencov do Európy.

Srbský minister konštatoval, že „to ukazuje, aké ťažké je dosiahnuť kompromis“. Dodal, že v OBSE, ktorá má 57 členských štátov, panuje nejednotnosť aj 40 rokov po jej vzniku počas studenej vojny, informovala tlačová agentúra AP.

Dvojdňová ministerská rada OBSE sa skončila v Belehrade v piatok neskoro večer s takmer deväťhodinovým oneskorením. Srbské médiá podľa agentúry APA hlásili prijatie celkovo siedmich vyhlásení, okrem iného o boji proti terorizmu, obchodu s drogami a boji proti radikalizmu a extrémizmu medzi mládežou. Dohodu sa nepodarilo dosiahnuť pri témach sloboda médií a sloboda zhromažďovania.

Popri zasadnutí OBSE sa len vo štvrtok konalo okolo 100 bilaterálnych stretnutí. Mimoriadna pozornosť sa po zostrelení ruského vojenského lietadla tureckými silami sústredila na schôdzku ministrov zahraničných vecí Ruska a USA, Sergeja Lavrova a Mevlüta Čavušogla.

Srbsko na zasadnutí symbolicky odovzdalo predsedníctvo v OBSE Nemecku, ktoré sa ho oficiálne ujme od 1. januára 2016. V roku 2017 bude predsedníckou krajinou Rakúsko.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Ivica Dačič #Ukrajina