Americké letectvo už na islamistov vyslalo 20-tisíc rakiet a bômb

Americké letectvo doteraz pri bombardovaní islamistických cieľov v Sýrii a Iraku použilo viac ako 20-tisíc rakiet a bômb, informovala armáda. Operácia trvá už 15 mesiacov, munície v skladoch začínajú postupne dochádzať a objavili sa prvé výzvy po navýšení financovanie aj výroby zbraní, uviedla americká CNN.

05.12.2015 19:18
debata (162)

Vzhľadom k tomu, že Spojené štáty v posledných týždňoch operáciu proti islamistom ešte vystupňovali, letectvo teraz využíva „muníciu rýchlejšie, než ju stíhame doplniť,“ uviedol armádny veliteľ Mark Welsh. "(Bombardéry) B-1 zhadzujú rekordné množstvo bômb. (Stíhacie lietadlá) F-15 sú tiež zapojené do boja, pretože dokážu využiť širokú škálu zbraní a navyše veľmi flexibilne.

Potrebujeme, aby fungovalo financovanie, aby sme boli pripravení na dlhý boj," dodal Welsh. Oznámenia americkej armády prichádza v čase, keď narastá kritika zo strany republikánskych kandidátov voči prezidentovi Obamovi, že jeho administratíva je v boji proti islamistom príliš mierna a že Spojené štáty by mali proti radikálom z Islamského štátu viesť oveľa agresívnejší boj.

Podľa najnovších údajov vypálili americkí piloti za prvých desať mesiacov tohto roka na islamistické ciele počas menej ako polovice z takmer 18-tisíc uskutočnených letov. V roku 2014 pritom zbrane použili len v tretine letov.

162 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Irak #islamisti #IS