Kerry: Ďalšie rokovania o Sýrii sa uskutočnia v New Yorku

Ďalšie kolo medzinárodných rokovaní o ukončení konfliktu v Sýrii sa uskutoční v priebehu decembra v New Yorku. Oznámil to v sobotu americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorého citovala agentúra Reuters.

06.12.2015 10:02
debata (23)

„Zainteresované vlády sa stretnú v priebehu tohto mesiaca v New Yorku, aby mohli pokračovať snahy zamerané na pokrok celého procesu,“ povedal Kerry počas vystúpenia vo washingtonskom think tanku Brookings Institution.

Podľa jeho slov budú vyjednávači hovoriť predovšetkým o procese politickej transformácie v Sýrii, ktorý podľa vlastných vyjadrení podporujú všetky zúčastnené strany.

Doposiaľ sa uskutočnili dve kolá medzinárodných rokovaní o Sýrii na úrovni ministrov zahraničných vecí, a to koncom októbra a v polovici novembra, v oboch prípadoch v rakúskej metropole Viedeň.

Diplomati západných a blízkovýchodných mocností a Ruska sa na viedenských rozhovoroch dohodli na časovom pláne krokov, ktoré by mali viesť k ukončeniu občianskej vojny v Sýrii vrátane uzavretia prímeria, vytvorenia prechodnej vlády a uskutočnenia volieb pod dohľadom OSN. Doposiaľ sa však nedokázali zhodnúť na tom, aký má byť ďalší osud a úloha sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #john kerry