Kolumbia možno objavila najväčší potopený poklad na svete

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos v sobotu večer miestneho času oficiálne potvrdil, že jeho krajina objavila vrak španielskej galeóny San José, ktorá sa pred viac ako 300 rokmi potopila pri pobreží Cartageny. Predpokladá sa, že mala na palube náklad smaragdov, zlata a strieborných mincí, a mohla by byť najväčším potopeným pokladom na svete, napísala agentúra AP.

06.12.2015 13:17
Kolumbia, San Jose, loď Foto:
Artefakty nájdené vo vraku potopenej lode San José na fotografii poskytnutej kolumbijským ministerstvom kultúry.
debata (10)

Na tlačovej konferencii usporiadanej v prístavnom meste Cartagena Santos dodal, že presné miesto, kde leží San José, a tiež to, ako bola s pomocou medzinárodného tímu odborníkov objavená, je štátnym tajomstvom, na ktoré on sám dohliada. Loď sa potopila niekde v rozľahlej oblasti mora okolo kolumbijského polostrova Baru južne od Cartageny.

Ľudia sa k vraku ešte nedostali, ale automatické prieskumné ponorky vyniesli na hladinu fotografie veľmi dobre zachovalých bronzových diel s vyrazenými delfínmi, vďaka ktorým nie je pochýb o totožnosti objaveného plavidla.

Loď San José sa potopila v roku 1708 v Karibskom mori neďaleko opevneného prístavného mesta Cartagena. Patrila do flotily kráľa Filipa V., ktorý bojoval proti Angličanom vo vojne o španielske dedičstvo (1701–1714). Na palube lode bolo 600 ľudí a ku dnu išla vo chvíli, keď sa snažila uplávať flotile britských vojnových lodí.

Odhaduje sa, že viezla 11 miliónov zlatých mincí a šperkov zo Španielskom ovládaných kolónií, ktoré by – ak budú vylovené – mohli mať cenu miliárd dolárov.

Táto loď, ktorú námorní experti pokladajú za svätý grál španielskych koloniálnych vrakov, tiež bola predmetom právnej bitky medzi Spojenými štátmi, Kolumbiou a Španielskom o to, komu patria poklady z jej vraku.

V roku 1982 spoločnosť Sea Search Armada (SSA) špecializujúca sa na hľadanie potopených vrakov, ktorú vlastnila skupina amerických investorov vrátane zosnulého herca Michaela Landona či odsúdeného poradca prezidenta Nixona Johna Ehrlichman, oznámila, že lokalizovala miesto, kde sa loď potopila.

O dva roky neskôr však Kolumbia zvrátila zavedené námorné právo, podľa ktorého 50 percent patrí nálezcovi vraku – a oznámila, že SSA dostane len päťpercentné „nálezné“. Následné žaloby amerických investorov súdy postupne zamietali, spor však ešte úplne nekončí.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #San Jose #kolumbia #potopená loď