Vo francúzskych voľbách podľa odhadov vedú nacionalisti

Po nedeľňajšom prvom kole regionálnych volieb vo Francúzsku vedie podľa prvých odhadov výsledkov nacionalistický Národný front, ktorý si zabezpečil 30,6 percenta hlasov. Na druhom mieste je konzervatívna strana Republikáni exprezidenta Nicolasa Sarkozyho (27 percent), za ňou nasledujú vládni socialisti prezidenta Françoisa Hollanda (22,7 percenta). Podľa agentúry Reuters to vyplýva z prieskumu spoločnosti IFOP-Fiducial pred volebnými miestnosťami.

06.12.2015 13:57 , aktualizované: 21:45
Francúzsko, volby, Sarkozy Foto: ,
Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a jeho žena Carla Bruni-Sarkozyová pred vhodením svojho hlasovacieho lístka do volebnej urny.
debata (37)

Šéfka Národného frontu Marine Le Penová a jej neter Marion Maréchalová Le Penová podľa odhadov získali vo svojich regiónoch dokonca viac než 40 percent hlasov. Marine Le Penová si robí nádeje na veľmi dobrý výsledok aj v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať v roku 2017.

Národný front ťaží z úspešnej zmeny imidžu z krajne pravicovej a rasistickej formácie na nacionalisticko-vlasteneckú a protieurópsku stranu. Krátko pred hlasovaním jej boli vetrom do plachiet útoky džihádistov v Paríži, pretože Národný front dlhodobo ako jediná strana označuje islamských prisťahovalcov za zdroj násilností v krajine a odmieta ďalších migrantov.

Le Penovej tiež nahráva sklamanie mnohých voličov tradičnej ľavice a pravice a ich očakávaná menšia účasť. Francúzi v prieskumoch ocenili reakciu socialistického prezidenta Hollanda na bezpečnostné výzvy po nedávnych atentátoch, ale odsudzujú ľavicovú vládu za to, že nevie zastaviť zvyšovanie nezamestnanosti. Minulý týždeň kabinet pripustil, že mesačný nárast počtu ľudí bez práce bol v októbri najvyšší od roku 2013. Miera nezamestnanosti sa priblížila k 11 percentám.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko