Súperiace parlamenty v Líbyi vymenujú jednotnú vládu

Strany líbyjského konfliktu sa prekvapujúco dohodli na mierovom pláne, ktorý však predstavuje protinávrh k zmluve sprostredkovanej už dávnejšie OSN. S odvolaním sa na spravodajský portál Libya Herald o tom informovala agentúra DPA.

06.12.2015 15:41
debata (5)

K najnovšej dohode podľa nej dospeli zástupcovia oboch súperiacich líbyjských parlamentov na stretnutí v Tunisku. Výsledný dokument predpokladá vymenovanie členov jednotnej líbyjskej vlády v priebehu najbližších dvoch týždňov.

Podobu novej vlády s pôsobnosťou v celej Líbyi sa podarilo určiť už v októbri po zdĺhavom vyjednávaní pod záštitou OSN, dohodnuté obsadenie postov však v znepriatelených frakciách zakrátko narazilo na odpor a mierový proces tak uviazol na mŕtvom bode. Parlamenty zasadajúce v Tripolise a Tobruku teraz vzájomné nezhody zrejme prekonali, úspech novej dohody je však podľa DPA zatiaľ otázny.

Budúcu nedeľu je v Ríme naplánovaná medzinárodná konferencia o kríze v Líbyi, na ktorú sú okrem iných predstaviteľov pozvaní aj ministri zahraničných vecí Spojených štátov a Ruska.

Štyri roky po zvrhnutí líbyjského vládcu Muammara Kaddáfího sužuje Líbyu konflikt medzi dvoma konkurenčnými vládami, medzinárodne uznávanou na východe a svojvoľne vyhlásenou v Tripolise, ktoré podporujú rôzne ozbrojené frakcie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #OSN