Turecko viní Rusko z provokácie kvôli raketometu na lodi

Turecko obvinilo Rusko z provokácie potom, čo jeden z členov posádky ruskej lode prechádzajúcej v sobotu okolo Istanbulu údajne držal na ramenách raketomet. Informovala o tom turecká televízna stanica NTV.

06.12.2015 18:46
debata (343)

Turecká televízia odvysielala zábery, na ktorých je podľa nej vidieť muž s raketometom stojaci na palube veľkej ruskej výsadkárskej lode Cezar Kunikov. Tá v sobotu preplávala Bosporským prielivom a údajne smerovala do Sýrie.

„Ruský vojak ukazujúci raketomet či niečo podobné vo chvíli, keď prechádza okolo na ruskej vojnovej lodi, to je provokácia,“ uviedol turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu. „Ak zaznamenáme ohrozenia, budeme na to príslušne reagovať,“ dodal.

Vzťahy medzi Ankarou a Moskvou sa v posledných dňoch zhoršili potom, čo turecké letectvo zostrelilo ruské lietadlo zasahujúce v Sýrii, ktoré údajne narušilo turecký vzdušný priestor. Pri zostrelení prišiel o život ruský pilot.

Po incidente Rusko presunulo na Blízky východ protilietadlové strely S-400 a v blízkosti sýrskych brehov operuje raketový krížnik Moskva. Ruská vláda zaviedla proti Turecku obmedzené sankcie, ktoré sa týkajú najmä turistiky, obchodu a dopravy.

343 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko