Sýrska vláda považuje koaličný zásah základne za agresiu

Lietadlá koalície vedenej Spojenými štátmi zasiahli na severovýchode Sýrie pozície sýrskej armády. Podľa sýrskej vlády pri tom zahynuli traja vojaci a 13 ďalších príslušníkov armády bolo zranených. Vláda to označila za nepriateľský čin. Ide o prvý prípad, keď koaličné lietadla zasiahli sýrske armádne ciele. Hovorca koalície však poprel, že koaličné lietadlá útočili na sýrskych vojakov.

07.12.2015 12:16
debata (177)

Organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv, ktorá situáciu monitoruje z Británie, uviedla, že pri útoku vedenom pôvodne proti radikálom bol zasiahnutý vojenský tábor v provincii Dajr az-Zaur.

Sýrske ministerstvo zahraničia oznámilo, že štyri lietadlá v nedeľu večer na tábor zaútočili deviatimi raketami. Útok si vyžiadal troch mŕtvych a 13 zranených, a bolo pri ňom vraj zničených niekoľko vojenských áut a sklad zbraní.

Hovorca koaličných jednotiek Steve Warren povedal, že koalícia vie o informáciách, ktoré sa objavili v médiách. „Neútočil sme v tej oblasti, ale asi 55 kilometrov od nej. Útočili sme na ropné vrty a neboli tam žiadni ľudia. To je jediný útok, ktorý sme v nedeľu v Dajr az-Zaur viedli,“ povedal.

Koalícia bombarduje v Sýrii radikálov dlhšie ako rok. Väčšia časť východnej provincie Dajr az-Zaur ovláda Islamský štát (IS) a jeho pozície sú častým terčom útokov. Pre IS je táto provincia dôležitou spojnicou medzi jeho hlavným sídlom v západnejšie ležiacej provincii Rakka a pozíciami IS v Iraku. V Dajr az-Zaur sú tiež ropné polia, teda dôležitý zdroj príjmov pre IS.
177 debata chyba
Viac na túto tému: #nálet #IS #kolaícia #sýrski vojaci