Počet žiadateľov o azyl v Nemecku prevýšil pôvodný odhad

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere oznámil, že v krajine sa od januára do konca novembra zaregistrovalo 965-tisíc žiadateľov o azyl.

07.12.2015 16:09
Merkelová, Maiziere Foto: ,
Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere a kancelárka Angela Merkelová.
debata (16)

Údaj uvedený ministrom teda ukazuje, že celkový tohtoročný počet nových príchodzích prevyšuje počet 800-tisíc, ktorý minister predpovedal pre rok 2015 v auguste. De Maiziere nezverejnil novú predpoveď pre celý tento rok.

Minister podľa agentúry AP vyhlásil, že skutočný počet nových príchodzích do konca novembra je nižší ako 965-tisíc, pretože niektorí ľudia sa zaregistrovali viac než raz alebo pokračovali v ceste do iných krajín. Nevedel však povedať, o koľko ľudí je tento počet nižší. Politik tiež oznámil, že počet migrantov prichádzajúcich do Nemecka za posledný týždeň či dva výrazne klesol.

Podľa jeho slov utečenci a ďalší migranti prichádzajú v posledných dňoch v počte 2-tisíc až 3-tisíc denne, čo je pokles oproti 8 až 10-tisíc ľudí, ktorí v posledných mesiacoch prichádzali v tomto počte často každý deň.

Minister dodal, že príčina poklesu nie je celkom jasná, ale poukázal na zlé počasie v oblasti Stredozemného mora, ktoré odrádza ľudí od plavby z Turecka do Grécka. Príčinou sú podľa ministra aj snahy Turecka zastaviť ľudí v ich ceste po mori.

De Maiziere povedal, že „toto nie je obrat, ale je to dobrý vývoj situácie".

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci