Rakúsko začalo so stavbou plota na hranici so Slovinskom

Na rakúsko-slovinskej hranici začali s výstavbou takmer štvorkilometrového plota, ktorý má pomôcť usmerniť migrantov prichádzajúcich do Rakúska po takzvanej balkánskej trase. Stavba pri štajerskom hraničnom priechode Spielfeld by mala byť hotová do Vianoc, informovala o tom rakúska tlačová agentúra APA.

07.12.2015 16:22
debata (38)

Plot s dĺžkou 3,7 kilometra začali rakúske stavebné firmy stavať okolo 14:00 hod. Plot by mal byť po dokončení vysoký 2,5 metra. K stavbe budú použité iba materiály, ktoré bude možné v prípade potreby opäť bez problémov odstrániť, uviedol zástupca armády major Gerald Trampusch.

V zemi sú podľa APA už zarazené prvé stĺpy, medzi ktoré sa natiahne drôtené pletivo. Na stavbe sa podieľajú aj vojaci rakúskej armády: na mieste je ich takmer štyridsať.

Rakúska vláda dlhodobo popiera, že plot by mal zamedziť migrantom v príchode do krajiny. „Zvláštnym stavebným opatrením" chce vraj len usmerniť ich pohyb.

Prúd migrantov prichádzajúcich do Rakúska v prvých decembrových dňoch značne poľavil. Zatiaľ čo v prvých troch novembrových týždňoch prichádzalo denne až 6-tisíc ľudí, za prvé štyri decembrové dni ich bolo necelých 9-tisíc. Polícia počíta s nízkym počtom prichádzajúcich aj v najbližších dňoch.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #plot #utečenci