OSN potrebuje na humanitárnu pomoc 20,1 miliardy dolárov

Konflikty v Sýrii, Jemene, Južnom Sudáne a Iraku si vyžadujú stále väčšie humanitárne úsilie. Vyhlásila to Organizácia Spojených národov (OSN) pri príležitosti zažiadania o rekordných 20,1 miliardy dolárov na pomoc týmto krajinám v nasledujúcom roku.

07.12.2015 18:19
debata (10)

„Utrpenie vo svete dosiahlo úroveň, akej neboli svedkami celé generácie," vyhlásil námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti a krízové situácie Stephen O'Brien, ktorého citovala agentúra DPA.

Takmer 40 percent tohto rozpočtu je určených na pomoc sýrskym obyvateľom v ich vojnou zničenej krajine a utečencom v danom regióne. Uvádza sa to vo výročnej spoločnej výzve OSN a ďalších humanitárnych skupín voči darcom.

Značný podiel z potrebnej čiastky si vyžaduje aj masové vnútorné vysídlenie, hlad a ochrana detí v Jemene, Južnom Sudáne a Iraku. Podľa štatistík OSN je v súčasnosti bez domova vyše 60 miliónov ľudí.

„Medzinárodný humanitárny systém je často jedinou záchrannou sieťou pre ľudí unikajúcich pred vojnou. Musí byť dotovaný v miere, ktorá je realistická a úmerná dnešným nárokom," uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres.

OSN pre tento rok žiadala o 19,9 miliardy dolárov na humanitárnu pomoc, darcovia však dosiaľ poskytli iba menej než polovicu, čím OSN spôsobili najväčší dotačný sklz v histórii, pripomína DPA.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #financie #OSN #humanitárna pomoc