Biden v Kyjeve kontroluje

Americký viceprezident Joe Biden pricestoval do Kyjeva na dvojdňovú pracovnú návštevu, počas ktorej kontroluje ukrajinské vedenie v plnení úloh hlavne v boji s korupciou, pri presadzovaní reforiem, ale najmä v plnení dohôd z Minska.

07.12.2015 18:25 , aktualizované: 08.12.2015 08:28
Porošenko, Biden Foto:
V pondelok sa v Kyjeve objímal ukrajinský prezident Petro Porošenko s viceprezidentom USA Joe Bidenom.
debata (107)

Samozrejme, ako upozorňujú viacerí pozorovatelia, hlavne v Rusku, podľa predstáv Kyjeva a Washingtonu.

Biden je na Ukrajine štvrtý raz za posledné dva roky. „Nie je to veľa, ale s prezidentom Porošenkom som pretelefonoval viac ako tisíc hodín, čo je viac ako s vlastnou manželkou,“ pokúsil sa o žoviálny tón americký hosť po pondelkovom rokovaní s prezidentom Ukrajiny.

Jeho návšteva má o. i. presvedčiť Kyjev o tom, že udalosti v Donbase na juhovýchode Ukrajiny nie sú v tieni udalostí spôsobených migračnou krízou v Európe alebo konfliktom v Sýrii. Napokon ukrajinské vedenie sa svetu už „pripomenulo“ zintenzívnením napätia v neuralgickej oblasti hlavne Donecka vo forme ostreľovania pozícií odporcov vlády v Kyjeve, ktoré pokračovalo aj v pondelok večer a zomierali pri ňom aj civilisti. Biden však hovoril o inom.

„Pre Ukrajinu je absolútne potrebné vykoreniť rakovinu korupcie… To, čo sa stane budúci rok, rozhodne najskôr o osude krajiny pre celé generácie,“ opätovne zdôraznil Biden, citovaný agentúrou UNIAN, po rokovaní s prezidentom Petrom Porošenkom v narážke na blížiace sa voľby. Zároveň medzi riadkami zdôraznil, že USA neponechajú Ukrajinu osamote v riešení problémov, ktoré vznikli po vypuknutí občianskej vojny na juhovýchode krajiny. Z doterajších rozhovorov v Kyjeve však konkrétne vyplynulo, že Američania budú Ukrajine pomáhať, ale len v prípade, že „aj vy vyviniete minimálne také úsilie“. Napriek tomu podľa nemenovaného predstaviteľa americkej administratívy je cesta Bidena „veľmi silným vyjadrením našej podpory“. Washington ju však už neprejavil napríklad v prípade žiadosti Ruska, aby USA ako štát garantovali splatenie ukrajinského dlhu. Podľa šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrov tak Washington potvrdil platobnú neschopnosť Ukrajiny. Biden zato nezabudol kritizovať Rusko za „agresiu“ a žiadal vrátenie Krymu Ukrajine.

Biden si v Bielom dome vzal veľkú zodpovednosť za smerovanie Ukrajiny a dnes vystupuje v úlohe skúšajúceho, od ktorého závisí ďalší vzťah zahraničia k budúcnosti Ukrajiny. Očakáva sa, že v utorok pred poslancami parlamentu americký politik nastaví zrkadlo poslancom na základe poznatkov získaných nielen od ukrajinských politikov.

Objatiami nešetril, tentoraz v Bruseli, ani... Foto: SITA/AP, Geert Vanden Wijngaert
Jaceňuk, Juncker Objatiami nešetril, tentoraz v Bruseli, ani premiér Arsenij Jaceňuk a šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Podľa doterajších výsledkov kyjevských rozhovorov Bidena ostáva pre ukrajinské vedenie stále rovnaká domáca úloha: boj s pretrvávajúcou korupciou, plnenie minských záväzkov a podľa amerického hosťa aj schválenie zákona týkajúceho sa ústavnej zmeny v súvislosti s voľbami na území kontrolovanom separatistami. Reč bola aj o „perspektíve zmien vo vláde“. Zatiaľ jej šéf Arsenij Jaceňuk rokoval v pondelok v Bruseli v rámci druhého zasadnutia Asociačnej rady EÚ-Ukrajina. Podľa neho Ukrajina splnila všetky požiadavky pre zavedenie bezvízového styku s Európskou úniou.

„Očakávame kladné rozhodnutie našich európskych partnerov,“ uviedol Jaceňuk, ktorý zároveň podporil odporcov budovania plynovodu, ktorý obíde severne nielen Ukrajinu. V prípade bezvízového režimu ho, rovnako ako Biden v Kyjeve Porošenka, vrátila na zem šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Podľa portálu Korrespondent síce privítala pokrok Ukrajiny, ale obratom upozornila, že ešte stále existujú kroky, ktoré vláda v Kyjeve musí urobiť, najmä v oblasti boja proti korupcii.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #USA #Ukrajina #Porošenko #Biden