Zeman: Vznik minischengenu by bol kapituláciou pred teroristami

Prezident ČR Miloš Zeman sa stavia odmietavo k myšlienke akéhosi „minischengenu", ktorý by tvorili Nemecko, Holandsko, Belgicko a „snáď ešte jeden alebo dva štáty".

07.12.2015 18:40
debata (1)

Zeman počas úvodného dňa návštevy Ústeckého kraja konštatoval, že hranice Schengenu podľa jeho názoru nie je potrebné zužovať. „To je kapitulácia pred teroristami, presne to oni chcú," vyhlásil prezident ČR.

Prezident pripomenul, že Schengen bol realizáciou myšlienky voľného pohybu osôb a súčasne vznikol ako prejav určitej slobody v rámci Európskej únie, pričom má nielen vecný, ale aj psychologický význam.

Riešenie utečeneckej krízy vidí český prezident v dôslednej ochrane hraníc, v jej kontrole políciou a armádou tak, aby sa komukoľvek zabránilo v ich ilegálnom prekročení, pričom zaistených narušiteľov by čakalo okamžité vrátenie do krajiny, z ktorej prišli.

Odmietavo sa k prípadnému vzniku minischengenu postavili v uplynulom týždni aj premiéri krajín Vyšehradskej štvorky na rokovaniach v Prahe. Podľa ich názoru musí zachovanie voľného pohybu osôb zostať hlavným cieľom celej európskej dvadsaťosmičky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #minischengen