Časť Anglicka stále sužujú povodne, Cameron prisľúbil pomoc

Britský premiér David Cameron navštívil zatopené oblasti v grófstve Cumbria na severe Anglicka, ktoré cez víkend zasiahla víchrica Desmond, kde sú aj doposiaľ bez elektriny tisícky domov. Informovala o tom agentúra DPA.

07.12.2015 21:12
Cameron, záplavy Foto: ,
Cameron prisľúbil, že zabezpečí, aby boli prijaté všetky potrebné opatrenia na pomoc obetiam záplav.
debata

Cameron obhajoval opatrenia, ktoré britská vláda zaviedla pre zlepšenie infraštruktúry po tom, ako došlo v roku 2005 v krajine k rozsiahlym záplavám, a ktoré sa teraz podľa kritikov preukázali ako veľmi neúčinné. „Udalosti posledných 24 až 48 hodín ukázali, že existujú aj také povodne takej úrovne, proti ktorým je ťažké sa chrániť," uviedol Cameron.

Víchrica Desmond sprevádzaná prívalovými dažďami sa tento víkend prehnala severným Anglickom, južným Škótskom a severnou časťou Walesu. Do najviac zasiahnutého regiónu v grófstve Cumbria priniesla pritom len za posledných 24 hodín približne 340 milimetrov zrážok, uviedla DPA.

Cameron prisľúbil, že zabezpečí, aby boli prijaté všetky potrebné opatrenia na pomoc obetiam záplav. Ešte pred návštevou Cumbrie sa zúčastnil na zasadnutí krízového výboru britskej vlády, ktoré sa týkalo spôsobu vyrovnávania sa s dôsledkami ničivej víchrice.

Cumbrijská polícia uviedla, že objavila telo staršieho muža, ktorý spadol v nedeľu do rozvodnenej rieky Kent neďaleko mesta Kendal. Šéfka britského rezortu životného prostredia Elizabeth Trussová v parlamente hovorila o niekoľkých obetiach na životoch zapríčinených počasím, ďalej však toto tvrdenie nerozviedla.

Britská polícia odhaduje, že v najviac zasiahnutej Cumbrii bolo zaplavených 4900 až 6400 budov, pričom v metropole grófstva Carlisle sú bez elektriny stále stovky domov a vojaci tam naďalej pomáhajú záchranárom s evakuáciou ľudí. V Cumbrii tiež dočasne zatvorili okolo 40 škôl a viacero nemocníc, odstavené sú aj viaceré vlakové spojenia a približne 50 ciest.

V súvislosti s povodňami naďalej platí približne 100 varovaní, množstvo sa vzťahuje na rozvodnené rieky. Úrady v Cumbrii otvorili aj päť centier pre osoby evakuované zo zaplavených oblastí, uviedla televízia BBC.

Škótsky vicepremiér John Swinney uviedol, že počasie v oblasti sa už vracia do normálu. „Avšak, aj keď hladina vody klesá, stále je ešte veľmi vysoká," dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #anglicko #záplavy #David Cameron