Trump vyvolal pobúrenie, vyzval na zákaz vstupu moslimov do USA

Záplavu otázok a odmietavých reakcií vyvolalo vyhlásenie lídra republikánskych predvolebných prieskumov Donalda Trumpa, ktorý vyzval k uzavretiu Spojených štátov pre moslimov. Zatiaľ čo podľa právnikov je jeho plán v rozpore s medzinárodnými zákonmi a zmluvami podpísanými USA, politickí analytici v nápade vidia snahu prezentovať sa v úlohe silného lídra. Jeho republikánski konkurenti odsúdili nápad ako najabsurdnejší v rade kontroverzných vyhlásení na adresu moslimov.

08.12.2015 08:45 , aktualizované: 17:05
Donald Trump Foto:
Republikánsky kandidát na post prezidenta USA Donald Trump.
debata (161)

Trump v reakcii na krviprelievanie v Kalifornii, kde minulú stredu dvojica sympatizantov s radikálnym islamom postrieľala 14 ľudí, vyzval počas stretnutia s voličmi k zákazu vstupu všetkých moslimov vrátane turistov na územie USA. „Sme vo vojne. A máme prezidenta, ktorý to nechce povedať," vyhlásil Trump v rozhovore s televíziou ABC potom, čo jeho pondelková výzva vzbudila neobvyklú vlnu kritiky.

Trump sa zároveň prirovnal k prezidentovi USA z doby druhej svetovej vojny Franklinovi Rooseveltovi, ktorý vraj podobne postupoval voči Japoncom, ale bol pritom „všetkými veľmi rešpektovaný".

„Pokým nezistíme a nepochopíme tento problém a nebezpečnú hrozbu, ktorú predstavuje, naša krajina nemôže byť obeťou hrozných útokov ľudí, ktorí veria len v džihád (svätú vojnu) a ktorí nemajú zmysel pre rozumné argumenty ani úctu k ľudskému životu," vyhlásil Trump v pondelok. V stanovisku dodal, že návrh je reakciou na nenávisť „veľkej časti moslimskej populácia" voči Američanom, píše agentúra AP.

Vedúci Trumpovej kampane Corey Lewandowski v e-mailovej reakcii na otázku, či by sa navrhované opatrenie týkalo len imigrácie alebo aj v širšom okruhu študentských víz, turistov i iných cestujúcich, odpovedal „všetkých".

Právnici krútia hlavou

„To by bolo nielen porušenie medzinárodného práva na základe totálnej otvorenej diskriminácie voči jednému náboženstvu. Spojené štáty by sa tým stali faktickým vyvrheľom medzi národmi," povedal denníku The Washington Post expert na ústavné právo z Univerzity Georgea Washingtona Jonathan Turley.

Zatiaľ čo podľa niektorých jeho kolegov ide návrh proti ústavnému princípu slobody vyznania, iní podotýkajú, že by Washington porušil viacero medzinárodných zmlúv. Historicky najbližšou paralelou Trumpovej výzvy je vraj zákon z roku 1882, ktorý vtedy na desať rokov znemožnil vstup na americké územie Číňanom.

Trump ako bojovník proti terorizmu

Podľa expertov oslovených portálom Politico však Trumpovi nejde o priame uplatnenie návrhu, ale sa snaží zaujať pozíciu silného lídra bojujúceho proti terorizmu, po ktorom po nedávnych útokoch v Paríži a San Bernardine značná časť republikánskych voličov túži. Zároveň sa vraj silovými vyhláseniami Trump snaží čo najvýraznejšie vymedziť proti prezidentovi Barackovi Obamovi.

„Politická sila spočíva v kontraste. A ak existuje v politike dojem, že sa príliš nedarí, voliči majú sklon chcieť pravý opak. Trumpová kampaň a osobnosť je v úplnom kontraste k Barackovi Obamovi," povedal expert na politickú komunikáciu Bruce Haynes.

Obamov boj proti medzinárodnému terorizmu vníma rastúca časť americkej spoločnosti ako neúspešný.

Trump podľa najnovšieho prieskumu stanice CNN zvýšil svoj náskok nad prenasledovateľmi na 20 percentuálnych bodov, k čomu podľa analytikov prispieva rastúca obava Američanov z terorizmu.

Zašiel Trump priďaleko?

Konkurenti Donalda Trumpa sa voči poslednému nápadu populistického miliardára začali ostro vymedzovať. „Jeho ‚politické‘ návrhy nie sú seriózne," napísal na twitteri bývalý floridský guvernér Jeb Bush.

Guvernér New Jersey Chris Christie vyhlásil, že Trump má „smiešny pohľad" na svet a nevie, o čom hovorí. Niekoľko republikánov, vrátane jedinej ženy medzi uchádzačmi Carly Fiorinaovej, označilo jeho slová za nebezpečné.

Republikánsky kandidát a senátor Lindsey Graham uviedol, že Trump „prešiel od absurdných k jasne nebezpečným vyjadreniam". Podľa ďalšieho republikánskeho kandidáta Johna Kasicha Trump znova ukázal, že je „úplne nevyhovujúcim na to, aby viedol Spojené štáty".

Do opatrnej kritiky sa pustili aj tí kandidáti, ktorí sa, rovnako ako prostoreký realitný magnát, usilujú o sympatie konzervatívnej časti voličov. „No, toto nie je moja politika. Podľa mňa sa musíme zamerať na radikálny islamský terorizmus a venovať sa priamym hrozbám pre Spojené štáty," uviedol texaský senátor Ted Cruz, ktorého preferencie po útokoch taktiež stúpajú.

Republikánsky uchádzač Ben Carson cez hovorcu odkázal, že nepovažuje náboženstvo za kritérium umožnenia vstupu do krajiny, avšak všetci návštevníci by mali byť počas pobytu monitorovaní, ako to je podľa neho v mnohých krajinách.

Starosta floridského mesta St. Petersburg v pondelok na Twitteri oznámil, že po tom, čo Trump vyzval, aby Spojené štáty zakázali moslimom vstup do krajiny, zakázal aj on Trumpovi vstup do svojho mesta.

Starosta St. Petersburgu Rick Kriseman reagoval na vyjadrenie republikána Trumpa zákazom vstupu do mesta, až kým podľa jeho slov „plne nepochopíme nebezpečnú hrozbu, akú predstavujú všetci Trumpovia", citovala ho agentúra AP.

Noviny Tampa Bay Times informovali, že starostovo podpichnutie zdieľalo počas jednej hodiny na Twitteri najmenej 1200 ľudí.

Riaditeľ Rady pre americko-islamské vzťahy Ibraham Hooper ostro odsúdil Trumpovu požiadavku. „Vstupujeme do sféry fašizmu," povedal s tým, že nielen amerických moslimov, ale všetkých Američanov by malo znepokojovať, keď popredný republikánsky prezidentský kandidát „vydá v podstate fašistické vyhlásenie".

Zástupca poradkyne Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Ben Rhodes pre televíziu CNN povedal, že Trumpovo vyhlásenie je „v rozpore s americkými hodnotami".

Prieskum agentúry Reuters a inštitútu Ipsos minulý týždeň ukázal, že 51 percent Američanov vníma moslimov žijúcich v USA rovnako ako ktorúkoľvek inú komunitu, pričom 14,6 percenta sa ich obáva. Viac republikánov než demokratov v prieskume podporilo podrobnejšie monitorovanie mešít (64 oproti 43 percentám) a uzavretie mešít podozrivých zo spojenia s extrémistami (69 k 48 percen­tám).

161 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #moslimovia #Donald Trump