Biden ubepečil Ukrajincov: USA nezmenia názor na anexiu Krymu

Spojené štáty nikdy nezmenia svoj názor na ruskú anexiu Krymu. V kyjevskom parlamente to vyhlásil americký viceprezident Joe Biden.

08.12.2015 12:22
Ukraine US Foto: ,
Americký viceprezident Joe Biden (vľavo) a ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (103)

Rusko podľa neho okupáciou ukrajinského územia porušilo a ďalej porušuje medzinárodné právo. „Ruskú anexiu Krymu USA nikdy neuznajú,“ uistil viceprezident poslancov.

Biden sa intenzívne zaoberá vývojom situácie na Ukrajine, v Kyjeve je vo funkcii viceprezidenta už piatykrát a v stálom telefonickom kontakte je s prezidentom Petrom Porošenkom. Po príchode na Ukrajinu v pondelok oznámil novú finančnú pomoc ukrajinskej vláde, nezabudol ale zdôrazniť význam hlbokých reforiem a najmä vykorenenia korupcie. (Viac čítajte: Biden v Kyjeve kontroluje.)

Americký viceprezident v parlamente vyhlásil, že očakávania ukrajinského národa od terajšieho vývoja sú veľmi vysoké. Skorší pokus o demokratické reformy z rokov 2004 a 2005, známy ako oranžová revolúcia, nádeje nenaplnili. „Boli sme svedkami toho, že reformy ustupovali a oligarchovia sa vracali,“ konštatoval Biden.

Americký predstaviteľ znova poslancom pripomenul naliehavú potrebu zásadných reforiem. Svet podľa viceprezidenta od Ukrajiny očakáva „víťazstvo v boji s rakovinou korupcie a s neľútostnou ruskou agresiou“. Americký ľud Ukrajincov v oboch týchto bitkách podporuje. „Agresori po celom svete musia pochopiť, že túžby a priania národov nemožno potlačiť tankami,“ konštatoval Biden.

„Pred každým z vás stojí úloha využiť príležitosť a vybudovať demokratické spoločenstvo, ktoré obstojí v skúške času. V stávke je veľa. Môžete otočiť koleso dejín na správnu stranu,“ povedal Biden. Dodal, že obhajoba slobody je spoločnou zodpovednosťou prezidenta, vlády i zastupiteľov.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #anexia Krymu