Ruská ponorka prvýkrát zaútočila na ciele IS v Sýrii

Rusko vôbec po prvýkrát vypálilo na islamistické ciele v Sýrii rakety z ponorky, ktorá kotví v Stredozemnom mori. Pri stretnutí s prezidentom Vladimirom Putinom to vyhlásil minister obrany Sergej Šojgu.

08.12.2015 12:32 , aktualizované: 21:20
debata (228)

Ponorka Rostov na Done vyzbrojená raketami s plochou dráhou letu Kaliber dorazila k sýrskym brehom v utorok ráno. Informovali o tom svetové tlačové agentúry s odvolaním sa na ruské médiá. Vyzbrojená je raketami s plochou dráhou letu Kaliber-PL, teda rovnakou zbraňou, ktorou ruské raketové krížniky v minulých týždňoch niekoľkokrát bombardovali sýrske bojisko z Kaspického mora. Na úderoch sa podieľali aj bombardéry Tu-22. Nálety na militantov z hnutia Islamský štát boli úspešné a zasiahli zamýšľané ciele, uviedol ruský minister obrany.

Rusko bombarduje sýrske ciele od konca septembra. Po zostrelení ruského dopravného lietadla v Egypte Moskva k sýrskym brehom premiestnila raketový krížnik Moskva a na letisko pri sýrskom meste Latákíja umiestnila modernú protilietadlovú batériu S-400. Posilnenie protivzdušnej obrany dávajú ruské zdroje do súvislosti aj s incidentom na sýrsko-tureckej hranici, pri ktorom turecké letectvo koncom novembra zostrelilo ruský bombardér.

Na ruskú leteckú základňu Erebuni pri Jerevane boli prevelené útočné vrtuľníky Mi-24P a dopravné vrtuľníky Mi-8T, oznámila agentúra TASS. Celkovo ide o sedem strojov. Ďalšia skupina vrtuľníkov sa spolu s letkou stíhacích lietadiel MiG-29 na základňu presunie do konca tohto roka. „Potom piloti začnú plánované operácie," dodala ruská agentúra bez ďalších podrobností.

Rusko využíva základňu Erebuni od roku 1995, o tri roky neskôr sa tam objavili prvé viacúčelové stíhacie lietadlá MiG-29. Veľkú vojenskú základňu má ruská armáda prenajatú aj v druhom najväčšom arménskom meste Gjumri.

228 debata chyba
Viac na túto tému: #ponorka #rakety s plochou dráhou letu #bojové vrtuľníky #čiernomorská flotila