IS má podľa odhadov už vyše 27-tisíc bojovníkov

Počet cudzincov, ktorí bojujú za organizáciu Islamský štát (IS), sa za rok a pol jeho pôsobenia v Iraku a Sýrii zdvojnásobil.

08.12.2015 16:19
debata (76)
Podľa odhadov má teraz táto teroristická organizácia k dispozícii 27 000 až 31 000 zahraničných bojovníkov. Nový údaj priniesol newyorský ústav Soufan Group, ktorý poskytuje bezpečnostné informácie vládam a nadnárodným organizáciám.

„Prílev zahraničných bojovníkov do Sýrie a Iraku je celosvetový fenomén,“ uvádza sa v správe ústavu. Podľa jeho informácií bojuje v radoch IS 27 000 až 31 000 ľudí z 86 krajín. Vlani v júni toto pracovisko uvádzalo, že IS má k dispozícii 12 000 bojovníkov. „Napriek medzinárodnému úsiliu oslabiť IS a obmedziť príliv radikálov do Sýrie sa počet členov viac ako zdvojnásobil,“ stojí v správe Soufan Group.

„Tento úspech IS prekonáva sny iných teroristických skupín, ktoré už vyšli z módy, napríklad al-Kajdá. IS získal k členstvu desiatky tisíc bojovníkov a ďalších inšpiroval k tomu, aby ho podporovali,“ uvádza sa v správe.

Ústav má k dispozícii podrobnejšie údaje, z ktorých vyplýva, že záujem o pripojenie sa k IS nie je vo svete rovnomerný. Veľký počet nových ľudí pripadá na občanov západnej Európy. Z tohto regiónu IS získal 5000 bojovníkov a 1700 z nich sú Francúzi. Počet Severoameričanov sa nezmenil – z tohto regiónu je v IS 280 členov. Explóziou sa dá nazvať príliv bojovníkov z Ruska a Strednej Ázie, pretože počet ľudí z tejto oblasti vzrástol o 300 percent. V radoch IS je 4700 osôb z tejto časti sveta a 2400 z nich sú Rusi.

Z Blízkeho východu v radoch IS bojuje vyše 8200 ľudí. Vôbec najväčšiu skupinu bojovníkov IS tvoria Tunisania, ktorých v Sýrii a Iraku bojuje 6000, pričom na celú oblasť severnej Afriky pripadá asi 8000 ľudí. Ďalej sa k IS pripojilo 2500 saudských Arabov a 2100 Turkov.

Soufan Group svoju správu založil na údajoch poskytnutých vládami, medzinárodnými organizáciami a výskumnými ústavmi. Odhaduje, že až 30 percent z týchto cudzincov sa chce vrátiť do svojich krajín, čo sa od začiatku bojov v Iraku a Sýrii považuje za hlavnú výzvu pre miestne tajnej služby. Je pravdepodobné, že títo navrátilci budú zradikalizovaní moslimovia pripravení vykonať útoky podobné atentátom spáchaným nedávno v Paríži alebo v Tunisku.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #vojna v Sýrii