Francúzska lietadlová loď priplávala do Perzského zálivu

Francúzska lietadlová loď Charles de Gaulle sa presunula z východného Stredomoria do Perzského zálivu, kde sa stala veliteľskou loďou koaličných síl zapojených do boja proti organizácii Islamský štát (IS). Informovala o tom francúzska televízia BFMTV s odvolaním sa na zdroje z francúzskej armády.

08.12.2015 16:28
debata (16)

Do bojov proti IS v Sýrii a Iraku sa táto francúzska loď zapojila už pred dvoma týždňami, keď ju vyslali do východnej časti Stredozemného mora v záujme zintenzívnenia náletov po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra.

Po prekonaní Suezského prieplavu a vplávaní do Perzského zálivu sa veliteľ Charles de Gaulle, kontradmirál René-Jean Crignola, ujal velenia tamojším posádkam koaličných námorných síl. Podľa vyhlásenia francúzskej armády ide o prvý prípad, keď je táto funkcia zverená neamerickému admirálovi. „Ide o dôkaz vysokej miery interoperability, ktorú dosiahli francúzske a americké námorníctvo," konštatuje sa v zverejnenom tex­te.

Lietadlá, ktoré štartovali z lode Charles de Gaulle, podnikli od 23. novembra dokopy 130 bojových misií a deväť prieskumných letov nad územím kontrolovaným IS. Pri náletoch zasiahli veliteľské centrá a výcvikové tábory IS, ako aj sklady zbraní a dielne na výrobu výbušnín. Okrem toho francúzske lietadlá poskytli zo vzduchu podporu irackej armáde počas jej operácií proti IS.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlová loď #IS #Charles de Gaulle