Unesení poľskí námorníci sú na slobode

Piati poľskí námorníci, ktorých koncom novembra uniesli z poľskej nákladnej lode Szafir plaviacej sa pod cyperskou vlajkou v nigérijských vodách, boli prepustení a vracajú sa domov. Na tlačovej konferencii vo Varšave o tom informovala poľská premiérka Beata Szydlová s tým, že Vianoce už budú môcť stráviť so svojimi rodinami.

08.12.2015 20:28
debata (1)

Na tlačovej konferencii sa zúčastnil aj poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski, ktorý nigérijským úradom poďakoval za poskytnutú pomoc. Podrobnosti ohľadne prepustenia námorníkov však ani jeden z ministrov neposkytol. Ministerstvo zahraničných vecí v strohom vyhlásení napísalo, že s únoscami únavne a zložito vyjednávalo, uviedla agentúra AP.

Podľa informácii poľskej spravodajskej televízie TVN24 prepustení námorníci odletia z Nigérie do Berlína, pričom do Poľska dorazia v stredu.

Ozbrojení piráti uniesli z nákladnej lode Szafir 26. novembra kapitána, troch lodných dôstojníkov a jedného námorníka. Zvyšných 11 členov posádky sa zachránilo tým, že sa zabarikádovalo vnútri lode.

Únosy sa podľa AP v poslednom období v Nigérii značne rozmohli. Ak však tamojší únoscovia získajú požadované výkupné, rukojemníkov väčšinou prepustia na slobodu bez ujmy.

Loď Szafir sa v čase únosu plavila do Nigérie z belgických Antverp a prepravovala žeriavy a iný tovar, nie však zvyčajné kontajnery.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #námorníci