USA preverujú správy, že Irán otestoval balistickú raketu

Spojené štáty preverujú správy o tom, že Irán minulý mesiac otestoval novú balistickú raketu stredného doletu a tým porušil rezolúcie OSN. V prípade, že informácie budú pravdivé, Washington prijme príslušné kroky, uviedol hovorca americkej diplomacie John Kirby. Skúška sa mala uskutočniť 21. novembra v blízkosti hranice s Pakistanom.

08.12.2015 22:21
debata (16)

„Spojené štáty vykonávajú veľmi vážny rozbor údajného incidentu," uviedla aj americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová. V prípade, že sa potvrdí, že k testu došlo, USA problematiku prednesú na rokovaní BR OSN, dodala Powerová.

Bezpečnostná rada OSN zakázala v roku 2010 Iránu testy balistických rakiet, ktoré by mohli niesť jadrovú hlavicu. Iránski predstavitelia ale dali najavo, že tento zákaz budú ignorovať. Zákaz platí do doby, než bude naplnená dohoda Teheránu so šiestimi svetovými mocnosťami o obmedzení iránskeho jadrového programu.

Ruský vyslanec pri Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) Vladimir Voronkov tento týždeň vyhlásil, že k naplneniu dohody dôjde v januári. Malo by to viesť k zrušeniu sankcií, ktorým Teherán pre sporný nukleárny program čelí.

Sporný test rakety stredného doletu vykonal Teherán už v októbri. Británia, Francúzsko, Nemecko a Spojené štáty krátko potom požiadali Bezpečnostnú radu OSN, aby test vyšetrila a podnikla voči Iránu „náležité kroky". Podľa správy pre sankčný výbor OSN, ktorý štvorica spomínaných štátov zostavila, bola raketa stredného doletu vypálená Iránom 10. októbra „v podstate schopná niesť jadrovú zbraň".

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #BR OSN #jadrové zbrane #balistická raketa