Biden: Putin sa schováva pred svojimi ľuďmi

Predohrou utorkového prejavu amerického viceprezidenta Joa Bidena v ukrajinskom parlamente bola čiastočná obnova dodávky elektriny na polostrov Krym. Išlo o diverziu spred dvoch týždňov, za ktorou boli ukrajinskí nacionalisti z Pravého sektora a radikáli spomedzi krymských Tatárov.

09.12.2015 07:16
debata (200)

„Obnovenie je ďalším protiukrajinským krokom súčasného režimu, ktorý sa zahráva s našimi nepriateľmi,“ reagoval Pravý sektor. Biden sa však vo svojom prejave pred poslancami nezmienil o protizákonnej blokáde. Zato, ako informovala ukrajinská agentúra UNIAN, „s poriadnou dávkou agresie“ odmietol zmieriť sa s „anexiou Krymu“.

„USA sa nikdy, nikdy, nikdy nezmieria s ruskou anexiou Krymu. Takéto konanie sa nedá ničím odôvodniť,“ tvrdil zvýšeným hlasom americký hosť. Ušlo sa aj ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, v súvislosti s ktorým Biden vyhlásil: „Zdá sa mi, že Rusi nechápu, čo robí Putin, a preto sa tak dlho schováva pred svojimi ľuďmi.“ Zároveň sa pokúsil povzbudiť Ukrajincov tvrdením, podľa ktorého „falošná propaganda Kremľa, ktorá má podkopať rozhodnosť Európy, nebude úspešná“.

O dohodách z Minska hovoril viceprezident USA hlavne v súvislosti s plnením bodu týkajúceho sa amnestie pre tých, ktorí „nemajú za sebou ťažké zločiny“, a Ukrajincom kládol na vedomie plnenie bodu dokumentu požadujúceho decentralizáciu a voľby v Donbase.

Samozrejme, podľa dnes na Ukrajine platných volebných pravidiel, s ktorými však odporcovia súčasnej ústrednej vlády nesúhlasia a rokovať o nich s povstalcami Kyjev zatiaľ odmieta.

Podľa amerického viceprezidenta za doterajšie neplnenie minských dohôd môže hlavne Rusko, ktoré „netlačí na separatistov“, a preto treba „pokračovať v tlaku na Rusko“. „A tak sankcie nemožno zrušiť, kým nesplní všetky požiadavky,“ cituje UNIAN z predstavy amerického politika.

Obavy Kyjeva, že sa zabúda na problém v Donbase, sa Biden pokúsil zahnať tvrdením, podľa ktorého „celý svet vás sleduje“ pretože vraj verí, že „váš úspech v boji proti neľútostnej agresii Ruska, bude mať aj na svet dôsledky“.

Podľa amerického politika si však Kyjev stále neplní domácu úlohu v podobe boja so všadeprítomnou korupciou, ktorú charakterizoval ako „rakovinový nádor“. Pripomenul, že začať treba s reformou v súdnictve.

„Korupcia odčerpáva zdroje, bráni rozvoju ekonomiky. Vieme o tom všetci,“ dodal ako učiteľ žiakom. Práve obava z toho, že jeho prejav by mohli v Kyjeve chápať ako "smernicu“, mu podľa jeho slov pôvodne bránila prehovoriť v ukrajinskom parlamente.

„Dlho som rozmýšľal o tom, či mám prehovoriť pred poslancami. Nechcel som totiž, aby môj prejav vyznel ako poučovanie ukrajinských politikov,“ konštatoval v závere prejavu viceprezident USA. Jeho záverečné želania, aby „Boh žehnal a chránil obe naše armády“ si však už vypočuli poslanci postojačky.

© Autorské práva vyhradené

200 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Krym #kríza na Ukrajine