Rusko chce obviniť kritika Kremľa z vraždy

Dva roky po tom, čo mu udelil šéf Kremľa milosť, Moskva sa chystá znova obviniť niekdajšieho najbohatšieho Rusa. Michaila Chodorkovského, zakladateľa ropnej spoločnosti Jukos, ktorý žije v londýnskom exile, v piatok predvolali do ruskej metropoly, aby si prevzal obvinenie.

09.12.2015 08:25
debata (73)

Prominentný kritik Kremľa, ktorý si za údajnú hospodársku trestnú činnosť odsedel za mrežami vyše desať rokov, má byť teraz stíhaný za podiel na vražde. Vyšetrovateľom Chodorkovskij odkázal, že v ich „fraške“ odmieta účinkovať a na výsluch sa nedostaví.

Vyšetrovanie sa týka 17 rokov starého prípadu vraždy Vladimira Petuchova, starostu mesta Neftejugansk. Petuchov sa dostal do sporu s vedením Jukosu, pretože Chodorkovského firma údajne neplatila dane a mestská pokladnica v dôsledku toho zívala prázdnotou. V júni 1998, v deň Chodorkovského 35. narodenín, bol Petuchov cestou do práce zastrelený dávkou zo samopalu.

Za jeho vraždu vyniesol súd dva tresty doživotného väzenia: bývalému šéfovi bezpečnostnej služby Jukosu Alexejovi Pičuginovi a v neprítomnosti aj spolumajiteľovi spoločnosti Leonidovi Nevzlinovi, ktorý žije v izraelskom exile.

Pred polrokom ruský Vyšetrovací výbor oznámil, že obnovil vyšetrovanie Petuchovovej vraždy. Predvčerom si vyšetrovatelia predvolali 82-ročného otca Chodorkovského. Odovzdali mu pre syna písomné predvolanie na výsluch v kauze vraždy starostu Neftejuganska. V dokumente je magnát označený ako „podozrivý“.

Chodorkovského hovorkyňa Oľga Pispanenová pre agentúru RBK povedala, že bývalý šéf Jukosu sa neplánuje vrátiť do vlasti. „Bola by to samovražda pricestovať teraz do Ruska! Vari si málo odsedel?“ reagovala. Chodorkovskij podľa nej v tejto „fraške“ nemieni účinkovať. „Nemá význam hrať s podvodníkmi s ich poznačenými kartami a asistovať im v ďalšej vykonštruovanej kauze,“ dodala.

Bývalý ropný magnát sa dostal na slobodu v decembri 2013, keď mu prezident Vladimir Putin skrátil trest o symbolických osem mesiacov. Toto gesto, spravené v predvečer olympijských hier v Soči, si pozorovatelia vtedy vysvetľovali snahou Moskvy otupiť ostrie západnej kritiky v oblasti dodržiavania ľudských práv.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov v utorok vyhlásil, že prezident o možnom podiele Chodorkovského na vražde starostu nevedel, keď rozhodol o jeho omilostení. „Nemal takú informáciu. Tá sa objavila až teraz a vyvolala tie kroky, ktoré podnikajú vyšetrovacie orgány,“ poznamenal Peskov podľa agentúry Interfax.

Putin Chodorkovského v minulosti opakovane verejne obvinil, že „má ruky po lakte zašpinené od krvi“, keďže podľa jeho slov Pičugin organizoval vraždu „na príkaz a v záujme svojich pánov, hlavných akcionárov Jukosu“.

Po omilostení Chodorkovského médiá špekulovali o jeho tajnej dohode s Putinom, že sa nebude politicky angažovať. Z exilu však naďalej kritizuje politiku Kremľa, podporuje ruskú opozíciu a riadi hnutie Otvorené Rusko.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Michail Chodorkovskij #obvinenie z vraždy