Cameron: Na všetky požiadavky Británie voči EÚ sa nájde riešenie

Britský premiér David Cameron je presvedčený, že v každej oblasti, ktorá bude predmetom rokovania Británie o jej ďalšom zotrvaní v EÚ, sa nájde riešenie, napísala agentúra Reuters.

09.12.2015 20:45
David Cameron, Cameron, britský premiér Foto: ,
Britský premiér David Cameron.
debata (9)

Cameron sa usiluje o dosiahnutie novej dohody medzi Britániou a EÚ ešte pred uskutočnením britského referenda o zotrvaní v únii, ktoré by sa podľa Cameronových slov malo uskutočniť do konca roka 2017.

„Na budúcotýždňovom summite budeme mať dôležité rozhovory o všetkých reformách, ktoré som navrhoval, a som si istý, že v každej oblasti nájdeme riešenie,“ uviedol Cameron v Bukurešti po rozhovoroch s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom.

„EÚ už v minulosti preukázala, že vie reagovať na obavy členských štátov. A teraz to musí urobiť znova, najprv v decembri a potom počas následných rozhovorov vo februári,“ dodal britský premiér pred zasadaním Európskej rady naplánovanom na 17.-18. decembra.

Cameron už avizoval, že neočakáva, že by k dohode medzi Britániou a EÚ došlo už na tomto zasadaní rady; chce však, aby sa rada „zamyslela“ nad zmenami, ktoré od nej Londýn požaduje. Predseda Európskej rady Donald Tusk na margo britských požiadaviek uviedol, že budúcotýždňové rozhovory „by mali vydláždiť cestu k februárovej dohode“.

Jedným z najspornejších bodov rokovania bude podľa agentúry Reuters zrušenie niektorých sociálnych výhod, na ktoré majú v súčasnosti nárok migranti z krajín EÚ, ktorí sa zdržujú v Británii.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #David Cameron