Smogové opatrenia v Číne znížili znečistenie ovzdušia v Pekingu

Čínske ministerstvo životného prostredia oznámilo, že dočasné opatrenia na obmedzenie silného smogu, uplatnené tento týždeň, zredukovali znečistenie ovzdušia o tretinu.

10.12.2015 08:55
debata
Od poludnia (miestneho času) sa situácia začala normalizovať, niektoré školy už opätovne obnovili výučbu.

Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Pekinské orgány vyhlásili v utorok najvyšší stupeň smogovej pohotovosti. Vydali nariadenia, v dôsledku ktorých zostala na cestách iba polovica áut, a obmedzili prevádzku vo fabrikách a na staveniskách. Uzavreli tiež školy.

Ministerstvo životného prostredia vo štvrtok uviedlo, že vyhlásené opatrenia znížili už počas utorka od 7.00 h do 17.00 h emisie v ovzduší o 30 percent. Dodalo, že emisie z áut poklesli od nedele do utorka rána o 32 percent, pretože v pondelok večer bolo na cestách menej áut po tom, ako úrady obmedzili ich počet na polovicu. Na cesty mohli vyjsť počas jedného dňa len autá s evidenčnými číslami končiacimi párnym či nepárnym číslom.

Po predpovedi vysokého znečistenia ovzdušia počas troch po sebe idúcich dní vyhlásil Peking v utorok najvyšší – červený – stupeň varovania pred znečistením. Urobil to po prvý raz, odkedy začal stupnicu štyroch farieb a nadväzujúcich reštriktívnych opatrení pred dvoma rokmi používať.

Podľa indexu kvality ovzdušia na americkom veľvyslanectve v Pekingu sa dnes znečistenie dostalo na priemernú úroveň z predchádzajúcich rizikových hladín, dodala AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #smog #znečistenie ovzdušia