V Kyjeve rečnil Biden a v Donbase opäť tečie krv

Pozorovatelia OBSE na Ukrajine potvrdili sústreďovanie vládnych síl v demilitarizovanom pásme v Donbase.

10.12.2015 09:23
Joe Biden Foto: ,
Americký viceprezident Joe Biden v ukrajinskom parlamente.
debata (203)
O čosi skôr zase videli v rovnakej oblasti 12 húfnic odporcov vlády v Kyjeve. V každom prípade, v posledných dňoch sa situácia na fronte zhoršila. Vládne sily obnovili aj ostreľovanie civilných objektov v severných štvrtiach Donecka. Cieľom ostreľovania sa stalo predovšetkým asi sedem dedín, ktoré – aspoň na papieri – ležia v tzv. neutrálnom pásme. Potvrdil to aj Alexander Hug, zástupca šéfa pozorovateľskej misie OBSE. A to všetko v čase, keď ukrajinské vládne špičky analyzujú utorkový prejav viceprezidenta USA Joa Bidena v parlamente, ktorý predniesol v teatrálnom duchu.

„Steny nášho snemu ešte nikdy neboli svedkami takého vynikajúceho výkonu. Bolo to skutočne dramatické divadlo v štýle "one-man show“. Za herecký výkon by som dal Bidenovi jednotku s hviezdičkou," reagoval na vonkajšiu formu prejavu amerického politika ukrajinský politológ Michail Pogrebinskij. A k samotnému obsahu pre rádio Golos stolici konštatoval, že v časti 35 minút trvajúcom prejave sa rétorika rečníka „podobala vyhláseniu vojny Rusku a bola veľmi blízko k vyvolávaniu vášní a burcovaniu k agresivite“.

K obsahu Bidenovho prejavu sa vyjadril aj politológ Alexej Česnakov. Okrem iného k bodu týkajúcemu sa dohôd z Minska.

„Na jednej strane nemôže nepodporiť minské dohody. Veď ich schválila aj BR OSN a za rezolúciu hlasoval i zástupca USA. A tak výzva viceprezidenta na plnenie Minska 2 nie je len mantrou, ale výzvou, ktorú všetky strany podporujú. V skutočnosti však Biden na jednej strane podporuje dokument, ale na druhej strane dokazuje, že ho nečítal,“ tvrdí Česnakov a opiera sa pritom o slová samotného viceprezidenta. Podľa nich treba vraj odovzdať všetky zbrane a dať ich pod kontrolu OBSE.

„V dokumente je však presne zakotvené: ozbrojené sily republík, ktoré existujú, musia zmeniť svoj štatút na miestnu políciu,“ cituje z dokumentu politológ. Jeho kolega Rostislav Tomenčuk zase upozornil na Bidenom použitý historický príklad občianskej vojny v USA. „Nemyslím si, že sa to dá automaticky preniesť na situáciu na Ukrajine. Rovnako si nemyslím, že USA sú presvedčené, že máme iba vnútorné problémy,“ pokúšal sa zahnať narážku amerického politika na ukrajinsko-ukrajinský krvavý spor, ktorý podľa Kyjeva nie je občianskou vojnou.

„Zbytočne to budeme tvrdiť. Väčšina ľudí na oboch stranách frontu sú ukrajinskí občania,“ pripomenul v tejto súvislosti kyjevský politológ Kosť Bondarenko. Svoju pozornosť zároveň upriamil na časť prejavu, v ktorom Biden okrajom spomenul aj federatívne usporiadanie USA a načrtol aj adekvátne paralely.

„Vôbec sa preto nebudem čudovať, ak o týždeň či dva sa u nás prestane tabuizovať téma ukrajinskej federácie. Po Bidenovom prejave sa tak dočkáme množstva noviniek v našom politickom slovníku,“ predpovedal najbližší vývoj Bondarenko.

© Autorské práva vyhradené

203 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #kríza na Ukrajine