Turci stavajú aj dostavajú moskovskú Vežu federácie

Vežu federácie, ktorá má po dokončení dosahovať výšku 374 metrov, majú odovzdať do prevádzky už na budúci rok v lete. Je súčasťou medzinárodného obchodného strediska známeho ako Moskva City. Ide o najvyššiu budovu v Európe so 101 poschodiami (97 nadzemných + 4 v podzemí).

10.12.2015 16:00
Veža federácie Foto: ,
Žeriavy na rozostavanej Veži federácie.
debata (75)

Ide vlastne o „dvojičky“. Prvú z nich, západnú vežu (242,4 metra), už postavili. O dostavbe východnej sa začalo v súčasnosti hovoriť v súvislosti s ruskými protitureckými sankciami ako reakciou na zostrelenie bombardéra nad územím Sýrie.

Problém je v tom, že „hlavné“ slovo pri samotnej výstavbe východnej veže majú tureckí stavbári z firmy Ant Yapi, ktorí ju budujú podľa nemeckej architektonickej predlohy a konštruktérov z USA. Údržbu fasády veží naprojektovali zase v Austrálii. „Turci vežu dostavajú. Bude to však posledný mrakodrap postavený v Moskve,“ informoval Marat Chusnullin, námestník moskovského starostu. Pre portál Corpomir to zdôvodnil vysokými nákladmi a neochotou investorov vrážať financie do podobných projektov. Podľa niektorých odborníkov najväčšie investície sú však o. i. spojené s nevyhovujúcim moskovským podložím pre takého stavby. Práve jeho príprava na výstavbu stojí najviac. Nemalým problémom je aj zatiaľ chýbajúce adekvátne vybavenie hasičov v prípade požiaru.

Do moskovskej panorámy mrakodrapov pribudne... Foto: Boris Latta, Pravda
Veža federácie Do moskovskej panorámy mrakodrapov pribudne Veža federácie, na ktorej sú ešte teraz žeriavy.

Podľa ruského ministerstva práce dosahuje tohtoročná kvóta Turkov zamestnaných v Rusku 67-tisíc ľudí. Zníženie ich počtu v rámci sankcií sa však podľa ministerstva nebude týkať firiem, ktoré majú už rozostavané projekty. „Títo dodávatelia môžu pracovať až do skončenia projektov v roku 2018,“ konštatuje sa v dokumente ruského ministerstva práce. Nejde len o stavby v Moskve, ale aj v Petrohrade či Tatarstane alebo vo Volgogradskej oblasti.

V súčasnosti je na území Ruskej federácie takmer 90 mrakodrapov, ktoré sú vysoké viac ako 100 metrov.

Najvyššie stavby sveta

  • D u b a j

    BURDŽ CHALÍFA, je najvyššiou budovou sveta, ktorú dokončili v roku 2010 a je vysoká 828 metrov.

  • N e w Y o r k

    ONE WORLD TRADE CENTER dostavali v roku 2014 a má 540 metrov

  • M o s k va

    VEŽA FEDERÁCIE: úžitková plocha 439 000 m2, náklady 1,1 miliardy eur. Budova mala podľa pôvodného návrhu aj anténovú vežu, ktorú čiastočne postavili ale v roku 2015 ju demontovali. Spolu s ňou mala stavba výšku 450 metrov.

    ZÁPADNÁ VEŽA je súčasťou moskovského komplexu Moskva City. Je vysoká 242 metrov. má 63 poschodí. Okrem bytov sú v nej bazény, telocvične, kancelárie, nákupné pasáže a konferenčná hala.

    VÝCHODNÁ VEŽA, ktorú majú dať do užívania v roku 2016, je ďalšiou stavbou v komplexe moskovských mrakodrapov. Je vysoká 374 metrov. Má 101 poschodí z toho 4 v podzemí. V budove sú bary, reštaurácie, vyhliadková plošina aj hotel.

  • L o n d ý n

    SHARD, mrakodrap funguje od roku 2012 a je vysoký 310 metrov.

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #mrakodrap #Veža federácie #protiturecké sankcie