Rada Európy hodnotí správanie EÚ k migrantom za katastrofálne

Za neuspokojivý z pohľadu ľudských práv označil komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks spôsob, akým sa Európska únia aj jednotlivé európske krajiny postavili k tohtoročnej migračnej kríze.

10.12.2015 12:24
debata (41)

Správanie väčšiny európskych krajín tvárou v tvár príchodu státisícov migrantov a utečencov je podľa neho „jednoducho katastrofálne“. Európa podľa Muižnieksa musí zmeniť svoj prístup a zostať verná svojim hodnotám solidarity a tolerancie.

„To, ako sa európske krajiny vyrovnávali s príchodom migrantov a žiadateľov o azyl, je jednoducho katastrofálne,“ uviedol dnes Muižnieks pri príležitosti medzinárodného Dňa ľudských práv. Ľudia utekajúci z vojnou rozvrátených a chudobných krajín podľa neho verili, že ich život má cenu, ale Európa ich vraj sklamala a robí tak aj naďalej.

Príchod státisícov ľudí do Európy bol podľa komisára Rady Európy pre mnohé krajiny výzvou, odpoveď na ňu však bola z pohľadu ľudských práv neuspokojivá. Sprísňovanie azylového zákonodarstva, stavba plotov, zadržiavanie migrantov v zariadeniach podobných väzeniam a násilie zo strany policajtov spôsobilo podľa Muižnieksa migrantom zbytočné útrapy.

Európske štáty musia zmeniť prístup a dodržiavať zásady solidarity a tolerancie, uviedol Muižnieks. Situácia dnešných utečencov je podľa neho podobná tej pred niekoľkými desiatkami rokov, keď pred vojnou, prenasledovaním, mučením a chudobou utekali naši predkovia.

Podľa komisára je nutné začať uplatňovať humánnejšiu politiku a zlepšiť prijímanie aj integráciu migrantov do spoločnosti. „My Európania to musíme zvládnuť. Inak spôsobíme oveľa viac utrpenia, zradíme svoje dedičstvo a vzdáme sa svojej identity ako kontinentu ľudských práv,“ dodal Muižnieks.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Rada Európy