Le Penová podľa prieskumov v druhom kole neuspeje

Francúzsky krajne pravicový Národný front (FN) by v nedeľňajšom druhom kole regionálnych volieb nemusel dostať dosť hlasov, aby získal dva kľúčové regióny, v ktorých v prvom kole dosiahol výsadné postavenie. Vyplýva to z najnovších prieskumov verejnej mienky.

10.12.2015 12:33
Marine Le Pen Foto: ,
Líderka francúzskych nacionalistov Marine Le Penová pred novinármi na tlačovej konferencii po prvom kole regionálnych volieb
debata (24)

Prieskum TNS Sofres-OnePoint naznačuje, že šéfka FN Marine Le Penová by mohla v regióne Nord-Pas-de-Calais-Picardie získať 47 percent hlasov, ale jej súper z radov konzervatívnych Republikánov (LR) Xavier Bertrand by mohol mať podporu až 53 percent voličov.

Podobná situácia by podľa citovaného prieskumu mohla nastať aj v juhofrancúzskom volebnom obvode Provence-Alpes-Côte d'Azur, kde by doteraz favorizovanú Le Penovej neter Marion Maréchalovú-Le Penovú mohol poraziť jej protivník Christian Estrosi, konzervatívny primátor mesta Nice.

FN zaznamenal v prvom kole veľký zisk hlasov na konto vládnucich socialistov, ktorí svojich kandidátov vyzvali, aby v spomínaných dvoch regiónoch, ako aj na východe krajiny stiahli svoje kandidatúry, čo by malo zvýšiť šance na porážku FN. Z prieskumov vyplýva, že 77 percent voličov Socialistickej strany (PS) v regiónoch Nord-Pas-de-Calais-Picardie a Provence-Alpes-Côte d'Azur má v pláne v nedeľu hlasovať za LR a len 14 percent nemieni hlasovať vôbec.

Ako uviedla agentúra Reuters, Marine Le Penová sa vo svojej reakcii snažila bagatelizovať výsledky najnovšieho prieskumu verejnej mienky. Vyhlásila, že neočakáva, že by voliči PS alebo iných ľavicových strán „mali žalúdok“ na to, aby hlasovali za kandidátov strany LR vedenej bývalým prezidentom Nicolasom Sarkozym. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL Le Penová vyslovila očakávanie, že mnoho voličov PS hlasovať nepríde, pretože „sa cítia zradení“.

Nedeľňajšie hlasovanie je poslednou možnosťou na to, aby budúci možní kandidáti v prezidentských voľbách v roku 2017 otestovali svoje šance na úspech. Zámer kandidovať má Le Penová a očakáva sa to aj od Sarkozyho.

Regionálne voľby vo Francúzsku a kampaň pred nimi silne poznačili teroristické útoky z 13. novembra, pri ktorých v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis zahynulo 130 ľudí a ďalších vyše 350 utrpelo zranenia. Úspech Le Penovej strany v prvom kole volieb mnohí analytici pripisujú práve zneužitiu obáv Francúzov z radikálneho islamu a islamistov, ako aj nespokojnosti väčšiny obyvateľstva s ekonomickými výsledkami krajiny, najmä nezamestnanosťou.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Marine Le Penová #Národný front