Cameron v Poľsku narazil na nesúhlas v otázke dávok pre cudzincov

Británia a Poľsko sa zhodujú, že je potrebné posilniť úlohu národných parlamentov v rámci Európskej únie. Konzervatívni premiéri oboch krajín David Cameron a Beata Szydlová to uviedli po pracovných raňajkách vo Varšave.

10.12.2015 13:56
debata (16)

Szydlová dúfa, že sa jej podarí presvedčiť Camerona, aby Londýn neobmedzoval sociálne dávky prisťahovalcom, medzi ktorými sú státisíce Poliakov. Na následnej schôdzke s poľským prezidentom sa Cameron a Andrzej Duda zhodli okrem iného na potrebe predĺženia protiruských sankcií.

„Posilnenie úlohy národných parlamentov je témou, ktorú chce Poľsko aj Británia rešpektovať a rozvíjať,“ vyhlásila Szydlová, podľa ktorej obe krajiny majú záujem o voľný európsky trh a suverenitu členských krajín. Podľa premiérky je pre Poľsko dôležité, aby Británia zostala členom EÚ a prispievala k lepšiemu fungovaniu únie.

Nová poľská konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS) je v názoroch na posilnenie úlohy jednotlivých štátov a voľnejšiu integráciu Cameronovi výrazne bližšie, než predchádzajúci stredopravý kabinet presadzujúci napríklad rýchle prijatie eura.

V otázke sociálnych dávok nie je zhoda

Obaja lídri rokovali o zásadnej téme, pri ktorej je ich postoj rozdielny: britský premiér dlhodobo hovorí o obmedzení sociálnych dávok pre prisťahovalcov v Británii, medzi ktorými je približne 850 000 Poliakov. Szydlová po rokovaní o tejto otázke vyhlásila, že „existujú návrhy britskej vlády v rámci reformy EÚ, ktoré pre nás nie sú akceptovateľné“. Obe vlády však podľa nej budú situáciu cudzincov v Británii spoločne riešiť.

„Aj v tejto najťažšej, sociálnej otázke sme sa zhodli, že budeme hľadať spoločné riešenie. Myslím, že s ohľadom na politickú vôľu, ktorú som v Poľsku videl, ho môžeme nájsť,“ povedal novinárom Cameron.

Britský premiér do Poľska prišiel v stredu večer z Rumunska, kde rovnako ako vo Varšave rokoval predovšetkým o reforme únie.

Cameron sľúbil britským voličom usporiadať do konca roku 2017 referendum o ďalšom členstvo krajiny v EÚ. Dohoda medzi Bruselom a Londýnom má byť jednou z tém summitu EÚ, ktorý sa uskutoční budúci týždeň.

Rovnaký názor v otázke posilnenia NATO na východe

Spoločnú reč dnes podľa Camerona obe krajiny našli aj v otázke posilnenia prítomnosti vojsk NATO vo východných krajinách aliancie, po ktorom Varšava volá. Britskí vojaci sa zúčastňujú cvičenia v Poľsku a piloti patrolujú nad Baltským morom, uviedol premiér. „Chceme však robiť viac, Británia je jednou z prvých krajín, ktoré poskytli svojich vojakov do síl rýchlej reakcie NATO, a snaží sa o prítomnosť aliancie v jej východnej časti,“ dodal.

Bezpečnostné témy preberal Cameron aj s prezidentom Dudom, s ktorým okrem iného hovoril o utečencoch prúdiacich do Európy. Obaja politici sa zhodli, že európske krajiny by mali čo najviac pomáhať Sýrčanom priamo v ich regióne a podporovať tie blízkovýchodné krajiny, ktoré ich môžu prijať.

Sankcie proti Rusku treba predĺžiť

Cameron s Dudom rokovali tiež o konflikte na Ukrajine a o prístupe svojich krajín k Rusku. „Obaja páni sa veľmi zreteľne zhodli, že je potrebné predĺžiť sankcie proti Rusku v súvislosti s ukrajinskou krízou, a že Minské dohody (o riešení situácie na východe Ukrajiny) nie sú úplne naplňované,“ povedal novinárom šéf Dudovho úradu Krzysztof Szczerski.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #David Cameron #Andrzej Duda #Beata Szydlová