Steinmeier: Bez solidarity v EÚ budú na hraniciach opäť ploty

Buď budú krajiny Európskej únie vzájomne solidárne pri riešení utečeneckej krízy, alebo na hraniciach budú opäť stáť ploty a závory. Na zjazde Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) to povedal minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. Podľa neho treba posilňovať európsku spoluprácu, nie hľadať národné riešenia.

10.12.2015 16:02
Frank-Walter Steinmeier Foto: ,
Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier na zjazde Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).
debata (111)

„Buď bude Európa v čase, keď sú státisíce ľudí v núdzi, držať pohromade a konať solidárne, alebo sa znovu začnú stavať ploty a zriaďovať hraničné závory a zjednotená Európa sa rozdrobí," vyhlásil Steinmeier.

„Potrebujeme mať odvahu na to, aby bolo viac Európy, nie menej Európy," zdôraznil minister. Podľa neho je potrebné, aby sa občianska spoločnosť postavila pravicovým populistom, ktorí existenciu Európskej únie spochybňujú.

O nutnej spolupráci v EÚ hovorila na zjazde SPD aj premiérka spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Hannelore Kraftová. „Počet ľudí, ktorí k nám prichádzajú, znížime len vtedy, keď sa zapojíme do riešenia príčin úteku v krajinách pôvodu (utečencov), zabezpečíme vonkajšie hranice Európskej únie a dohodneme sa s našimi susedmi na spravodlivom rozdelení ľudí, ktorí potrebujú pomoc," povedala. Odmietla však jednostranné uzavretie nemeckých hraníc. „Nemôžeme spochybňovať základné právo na azyl a ženevské konvencie o utečencoch," uviedla.

Nemecko patrí medzi hlavné ciele utečencov, ktorí prichádzajú do EÚ. Tento rok už do krajiny prišlo viac ako milión utečencov, predovšetkým zo Sýrie a Afganistanu. Steinmeier podotkol, že na úteku je teraz najviac ľudí od konca druhej svetovej vojny.

Steinmeier dal utečeneckú krízu do súvislosti s bojom proti radikálnemu hnutiu Islamský štát (IS) v Sýrii. Podľa neho je správne zasiahnuť proti teroristom vojensky, nemožno ale zostať len pri tom. „Žiadne teroristické zoskupenia sa nikdy čisto vojensky poraziť nepodarilo. Musíme sa snažiť nájsť diplomatické riešenie konfliktu v Sýrii," povedal.

Na zjazde SPD tiež po prvý raz po ôsmich rokoch vystúpil bývalý sociálnodemokra­tický kancelár Gerhard Schröder. Vo svojom prejave zdôraznil, že sa strana musí v domácej aj v zahraničnej politike zasadzovať o mier a spravodlivosť.

Utečenecká kríza patrí medzi významné témy trojdňového zjazdu SPD, ktorý sa vo štvrtok začal v Berlíne. Okrem rokovaní o utečencoch čaká stranu tiež voľba nového vedenia: v piatok by delegáti mali potvrdiť v predsedníckej funkcii vicekancelára Sigmara Gabriela.

111 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #Frank-Walter Steinmeier #solidarita #ploty