EK začala konanie s Maďarskom, dôvodom je zákon o azyle

Európska komisia začala konanie s Maďarskom pre nedávno schválený zákon, ktorý sa týka azylového procesu. Podľa Bruselu porušuje predpisy Európskej únie. Komisia podľa agentúry Reuters uviedla, že nie je spokojná s reakciou maďarských úradov na svoje upozornenia. Hovorca maďarskej vlády označil krok EK za „akt pomsty".

10.12.2015 17:15
debata (18)

Kabinet premiéra Viktora Orbána zaviedol v októbri prísne opatrenia, ktorými zastavil desiatky-tisíc migrantov prúdiacich cez Maďarsko do západnej Európy. Súčasťou týchto krokov bolo postavenie plotov na hraniciach so Srbskom a Chorvátskom a sprísnenie zákona upravujúceho azylové konanie.

Podľa agentúry MTI Európska komisia vo vyhlásení vyjadrila znepokojenie nad tým, že pri odvolaní sa v azylovom konaní v Maďarsku nie je možné poukázať na nové skutočnosti a okolnosti.

EK sa tiež nepáči, že odvolanie automaticky nezastavuje platnosť zamietnutia žiadosti o azyl. Žiadatelia sú nútení opustiť maďarské územie ešte pred uplynutím zákonnej lehoty na podanie odvolania proti zamietavému rozhodnutiu a pred samotným prerokovaním odvolania.

Komisia tiež kritizuje skutočnosť, že pri trestnom konaní, ktoré sa týka ilegálneho prekročenia štátnych hraníc, nie sú rešpektované únijné predpisy poskytujúce obvineným, ktorí nepoznajú jazyk, v ktorom je riadenie vedené, právo na tlmočníka a na preklady dôležitých dokumentov, vrátane rozsudkov.

Šéf Orbánovho úradu János Lázár podľa MTI následne na pravidelnej štvrtkovej tlačovej konferencii označil krok Bruselu za „akt pomsty". Je presvedčený o tom, že dôvodom začatého konania s Maďarskom je sťažnosť, ktorou Budapešť 3. decembra na Súdnom dvore EÚ napadla únijné rozhodnutie prerozdeľovať tisíce migrantov medzi členské štáty na základe povinných kvót.

Vláda je podľa Lázára presvedčená, že maďarské zákony týkajúce sa azylu sú v súlade s ústavnými a ľudskoprávnymi normami. Dodal, že kabinet je pripravený s Európskou komisiou o probléme rokovať, ale v prípade potreby sa tiež obrátiť na súd.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska komisia #utečenci #azylový zákon