Konečný návrh dohody o klíme odložili na sobotu

Návrh konečnej dohody na konferencii OSN o klimatických zmenách v Paríži predložia až v sobotu. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na francúzske predsedníctvo konferencie. Podľa plánu chcelo Francúzsko predložiť konečný návrh do štvrtka večer.

11.12.2015 07:27
klimatická konferencia, Laurent Fabius Foto: ,
Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius počas svojho príhovoru na klimatickej konferencii COP21.
debata (1)

Radšej si chceme nechať čas na konzultácie s delegáciami počas celého piatka, kým predložíme konečný text, ktorý by mal byť schválený v pléne. Text bude predložený v sobotu ráno a s jeho prijatím sa počíta v polovici dňa," spresnil pre AFP zdroj blízky francúzskemu ministrovi zahraničných vecí Laurentovi Fabiusovi, ktorý konferencii predsedá.

Konferencia OSN o klimatických zmenách, ktorá sa začala koncom novembra a z ktorej by mala vzísť nová dohoda o znižovaní emisií skleníkových plynov sa tak predlžuje najmenej o deň. Za Česko sa zúčastňuje minister životného prostredia Richard Brabec.

Už skôr bolo vzhľadom k pretrvávajúcim nezhodám jasné, že o texte dohody týkajúcej sa znižovania emisií skleníkových plynov sa bude vyjednávať do poslednej chvíle. Komentáre v minulých dňoch preto nevylučovali pokračovanie konferencie prinajmenšom v sobotu.

Delegácie 195 účastníckych krajín dostali vo štvrtok večer nový predbežný návrh konečnej dohody. Text stále nerieši niektoré dôležité sporné body, pripustil Fabius, ktorý návrh predložil. Minister však bol ešte pred nočným vyjednávaním presvedčený, že dohoda je blízko a že v piatok bude môcť predložiť konečný návrh textu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #klimatická konferencia