Pakistan otestoval raketu stredného doletu

Pakistan v piatok uskutočnil úspešný test balistickej rakety stredného doletu, ktorá je schopná niesť jadrovú hlavicu a má dosah 2 750 kilometrov. Informovala o tom agentúra AP s tým, že strela by dokázala zasiahnuť ciele na celom území Indie, na Blízkom východe i na ďalších miestach.

11.12.2015 11:51
debata (2)

Pakistanská armáda oznámila, že skúška mala „overiť rôzne konštrukčné a technické parametre“ rakety Šahín-3, ktorú prvýkrát testovali tento rok v marci. Podľa armádneho vyhlásenia strela dopadla do oblasti Arabského mora.

Pakistan sa stal jadrovou veľmocou v roku 1998 a rovnako ako jeho susedný rival India testuje svoje rakety pravidelne. Najnovšiu skúšku vykonal dva dni po tom, čo oznámili obnovenie mierových rozhovorov s Indiou. Obe krajiny spolu od získania nezávislosti na Británii v roku 1947 bojovali v troch vojnách, v dvoch z nich o sporné územie Kašmíru.

Pakistan však po najnovšom teste rakety Šahín (Orol) uistil, že „si želá mierové spolužitie v regióne a že jadrové odstrašujúce prostriedky prispievajú k strategickej stabilite v južnej Ázii“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #balistická raketa