Damask obvinil Ankaru, že zadržiava pamiatky pašované zo Sýrie

Turecko odmieta vydať do Sýrie zadržané objekty ulúpené na sýrskych archeologických náleziskách a neposkytuje o nich ani žiadne informácie. Povedal to v piatok Maamún Abdalkarím, ktorý zodpovedá za sýrske pamiatky.

11.12.2015 15:17
debata (4)

Náleziská ničia radikáli z IS, ktorí obsadili vlani sýrsky sever a v rukách majú jednu z najvýznamnejších historických lokalít Palmýru. Turecko popiera, že predmety zadržiava.

V palmýrskom múzeu si IS zriadil väznicu a súd, povedal Abdalkarím agentúre Reuters. V mnohých lokalitách IS systematicky lúpi cenné predmety a predáva ich na čiernom trhu. Radikáli ničia a lúpia nielen v Palmýre, ale aj v mimoriadne cennej lokalite pri hranici s Irakom, kde bývalo sumerské mesto Mari.

V Turecku bolo podľa Abdalkaríma zachytených 2 000 ulúpených predmetov, ale Ankara, na rozdiel od ostatných krajín v susedstve, s Damaskom odmieta spolupracovať. Zadržané predmety nezdokumentovala a odmieta ich vydať späť. „Neexistujú fotografie ani žiadne informácie. Mali by svoj prístup zmeniť,“ vyhlásil Abdalkarím.

Hovorca tureckého ministerstva kultúry povedal, že vznesené obvinenia sú nepodložené. „Do Turecka prepašovali archeologické pamiatky zo Sýrie, robíme všetko, aby sme pašovaniu zabránili. Keď ich zachytíme, vraciame ich späť patričnej inštitúcii. Práve nedávno sme na to vyškolili našich pohraničníkov. Tie obvinenia sú motivované politicky,“ podotkol hovorca.

Abdalkarím povedal, že Sýrčanom sa podarilo od začiatku bojov v roku 2011 zachytiť 6 500 predmetov, 300 ich zadržalo Jordánsko a 90 sa vrátilo z Libanonu. IS vraj poskytuje zlodejom povolenie hľadať vo vykopávkach výmenou za podiel na zisku. Zlodeji s povolením a buldozérmi sa vydávajú do Mari alebo na neďaleké náleziská Dura Europos a plienia ich.

„V novembri sa k nám tieto dokumenty dostali a stojí na nich, že ich vydalo archeologické oddelenie ‚Štátu Daiš‘ a dovoľuje menovaným osobám vykonávať na danom mieste akýkoľvek druh vykopávok,“ oznámil Abdalkarím. Daiš je skratka pre bývalý názov IS.

Plienenie vo veľkom meradle sa začalo v roku 2013 a stále trvá, aj keď Bezpečnostná rada OSN vo februári schválila rezolúciu o ochrane pamiatok v Sýrii a Iraku. „Potrebujeme, aby európske krajiny, USA, Japonsko a ďalšie presvedčili kupcov, aby tie diela odmietali,“ uviedol Abdalkarím.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Islamský štát #archeologické pamiatky