Premiéra Jaceňuka chcel poslanec odniesť od pultu, strhla sa bitka

Bitka medzi poslancami vládnucej koalície sa v piatok strhla v ukrajinskom parlamente, keď premiér Arsenij Jaceňuk prednášal výročnú správu o činnosti svojho kabinetu. Incident vyvolal zákonodarca z Bloku Petra Porošenko (BPP), ktorý sa pokúsil premiéra odtiahnuť od rečníckeho pultu.

11.12.2015 16:20
ukrajina, jaceňuk, bitka, Foto: ,
Oleh Barna z prezidentského bloku začal Jaceňuka ťahať preč od rečníckeho pultu.
debata (186)

Oleh Barna z prezidentského bloku sa dostal na tribúnu nenápadne s kyticou v ruke a začal Jaceňuka ťahať preč. Vzápätí sa zbehli brániť svojho šéfa poslanci z premiérovho Ľudového frontu.

Krátka intenzívna roztržka si nevyžiadala žiadne zranenia a Jaceňuk potom v prejave pokračoval. Šéf parlamentnej frakcie BPP Jurij Lucenko konanie Barnu odsúdil a označil ho ako „neetické a neprípustné“.

Incident znovu potvrdil napätie, ktoré v ukrajinskej vládnej koalícii panuje. Barna v posledných dňoch zbieral podporu pre návrh, aby parlament hlasoval o vyslovení nedôvery Jaceňukovi. Či sa o tom v piatok hlasovať bude zatiaľ nie je jasné.

Hroziaci rozpad prozápadnej koalície vyvoláva znepokojenie v Európskej únii a v USA. Americký viceprezident Joe Biden tento týždeň pri návšteve Kyjeva podľa britského denníka Financial Times nabádal k jednote s tým, že koalícia Bloku Petra Porošenka a Ľudového frontu v súčasnosti nemá pre Ukrajinu lepšiu alternatívu.

186 debata chyba
Viac na túto tému: #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina