Blíži sa veľká dohoda o klíme

Nádej pre planétu Zem je zrejme na dosah. Návrh konečnej dohody o klimatických zmenách síce Francúzsko nepredložilo podľa plánu v piatok večer, ale chystá sa to spraviť túto sobotu ráno.

12.12.2015 08:00
fabius, pan-ki mun Foto:
Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius si podáva ruku s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki–munom na parížskej konferencii. Fabius včera na tlačovke s ním povedal, že verí v dosiahnutie dohody o klimatických zmenách. FOTO:
debata

Bol by to historicky významný súhlas krajín, ktoré sa zúčastňujú na parížskej konferencii OSN. Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius povedal, že text by mohol byť odsúhlasený okolo obeda. Z konferencie majú vyplynúť dôležité záväzky štátov o znižovaní skleníkových plynov. Na podujatí sa zúčastňujú zástupcovia 195 krajín.

Európska únia, Spojené štáty a niektoré ďalšie krajiny presadzujú ambicióznu dohodu, ktorá by zabezpečila, že otepľovanie nepresiahne hodnotu 1,5 stupňa Celzia. Zároveň chcú, aby štáty mali možnosť každých päť rokov zlepšovať svoje ciele.

Poslednými prekážkami na ceste k dohode boli niektoré kľúčové otázky, napríklad za akých podmienok by text mal začať platiť. Problém tiež spočíval v tom, ako bude možné kontrolovať plnenie sľubov.

Minister Fabius z hostiteľskej krajiny bol však v piatok optimistický: „Som si istý, že návrh sa prijme a bude to veľký krok pre celé ľudstvo,“ zdôraznil na tlačovke s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom, ktorý vyzval na zodpovedný postoj zúčastnených k záujmom ochrany Zeme.

Dohoda okrem iného predpokladá, že svet by do konca tohto storočia mal byť „neutrálny z hľadiska emisií skleníkových plynov“. V návrhu sa spomína aj predstava, že rozvinuté krajiny budú od roku 2020 prispievať na riešenie klimatických otázok ostatným krajinám najmenej 100 miliardami dolárov ročne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Pan Ki-mun #Laurent Fabius #klimatická konferencia