Zomrel bývalý českobudějovický biskup Jiří Paďour

Vo veku 72 rokov v piatok zomrel bývalý českobudějovický biskup Jiří Paďour. Skonal po krátkej chorobe v hospici Jána Nepomuka Neumanna v Prachaticiach.

11.12.2015 19:33
debata

Informoval o tom spravodajský portál iDnes.cz s odvolaním sa sekretára diecézneho biskupa v Českých Budějoviciach. V poradí 12. budějovický sídelný biskup bol vo funkcii 12 rokov. Hoci nepochádzal z južných Čiech, tento kraj si zamiloval a prial si tu aj dožiť.

Paďour sa narodil 4. apríla 1943 vo Vraclave v Orlickoústeckom kraji. V mladosti túžil stať sa lekárom, kvôli triednemu pôvodu však nesmel študovať na vysokej škole. Vyučil sa za mechanika počítačových strojov a neskôr študoval herectvo na Divadelnej akadémii múzických umení (DAMU) v Prahe.

Stal sa hercom, vo Francúzsku študoval réžiu, viedol aj detský súbor, nakoniec si však vybral kariéru kňaza. V roku 1970 nastúpil na cyrilometodovskú bohosloveckú fakultu v Litoměřiciach a v roku 1975 bol vysvätený za kňaza.

Dva roky pôsobil ako kaplán v Mariánskych Lázňach, potom prišiel o takzvaný štátny súhlas a vstúpil tajne do kapucínskeho rádu. Bol tiež neoficiálnym sekretárom kardinála Františka Tomáška. Keď odmietol spoluprácu so Štátnou bezpečnosťou (ŠtB), bol v roku 1979 prepustený.

Po nežnej revolúcii sa stal provinciálom na kapitule kapucínskeho rádu, o dva roky neskôr ho pápež Ján Pavol II. vymenoval za pražského pomocného biskupa. Vysvätený bol začiatkom roku 1997 kardinálom Miloslavom Vlkom.

V roku 2002 prevzal biskupský úrad po svojom predchodcovi Antonínovi Liškovi. „Ako biskup som tu prežíval hlboké veci, ktoré môžem len ťažko dokázať. Modlil som sa za ťažké situácie i ľudí, ktorí sa v nich ocitli, a radoval sa, keď sa ich podarilo zvládnuť,“ povedal v roku 2014, keď sa s úradom lúčil. Posledná rozlúčka so zosnulým sa uskutoční 19. decembra v českobudějovickej Katedrále sv. Mikuláša.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #biskup