Erdogan: Postup Iraku proti Turecku prostredníctvom BR OSN je nečestný

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsúdil v piatok ako nečestné rozhodnutie irackej vlády podať na pôde Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) sťažnosť v súvislosti s vojenskou prítomnosťou Turecka na severe Iraku. Vyjadril sa tak v rozhovore pre televíznu stanicu al-Džazíra, z ktorého cituje agentúra Reuters.

12.12.2015 08:29
debata (95)

„Môžu sa obrátiť na BR OSN, je to ich prirodzené právo, ale nie je to čestný krok… Domnievam sa, že Bezpečnostná rada vie, že tento krok nie je čestný, a prijme náležité rozhodnutie,“ povedal Erdogan.

Turecko minulý týždeň vyslalo stovky vojakov do oblasti pri severoirackom meste Mósul, ktoré ovláda extrémistická organizácia Islamský štát (IS), čo označilo za súčasť medzinárodnej misie na podporu irackých síl. Iracká vláda však trvá na tom, že sa tak stalo bez jej vedomia a Turecko musí svojich vojakov bezodkladne stiahnuť.

Erdogan v piatok vyhlásil, že Turecko nesplní požiadavky Bagdadu, a potvrdil tak pretrvávajúce napätie vo vzťahoch s Irakom. Zdôraznil pritom, že úlohou vojakov nasadených v Iraku je chrániť tamojších vojenských poradcov, ktorí poskytujú výcvik irackým silám v rámci príprav na ofenzívu zameranú na vyhnanie IS z Mósulu.

Kancelária tureckého premiéra Ahmeta Davutogla naproti tomu oznámila, že v rokovaniach s Irakom sa podarilo dospieť k dohode o prehĺbení bezpečnostnej spolupráce a „reorganizácii“ vo vojenskom tábore Bašíka, kde došlo k spornému nasadeniu tureckých vojakov.

Iracký premiér Hajdar Abádí vo svojom príhovore národu v noci nadnes opätovne vyzval na okamžitý odsun tureckých vojakov z Iraku a vyjadril presvedčenie, že v boji proti IS nie je potrebná účasť zahraničných síl.

Upozornil, že Bagdad sa krízu vo vzťahoch s Tureckom snažil vyriešiť"mierovými a diplomatickými prostriedkami" a stanovil časovú lehotu, ktorá sa mala vzťahovať „na stiahnutie vojakov, nie na zatvorenie dverí pre dialóg“, informuje agentúra AP.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Turecko #BR OSN #Recep Tayyip Erdogan