CNN: IS má vybavenie na vystavovanie sýrskych pasov

Organizácia Islamský štát je vraj schopná vystavovať falšované sýrske pasy s využitím originálnych formulárov. S odvolaním sa na tajné služby o tom informovala stanica CNN.

12.12.2015 11:24
debata (21)

IS si údajne obstaral vybavenie, aké používajú sýrske úrady, má k dispozícii tlačiarne a tiež nevyplnené pasy.

Zdroje CNN tiež tvrdia, že IS má prístup do vládnych budov v Sýrii, kde sú uložené biografické údaje a databázy odtlačkov prstov sýrskych občanov, čo zvyšuje riziko ukradnutia totožnosti.

Hovorca amerického ministerstva zahraničia John Kirby k tomu povedal, že vláda si je vedomá, že teroristi môžu mať k dispozícii falošné pasy. „Získali sme informácie, že teroristi môžu falšovať doklady. Samozrejme to berieme vážne,“ povedal Kirby.

Riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie James Come povedal v Kongrese, že fakt, že teroristi sú schopní si zaistiť falošný pas, vyvoláva obavy v každom smere.

IS ovláda časti Sýrie a Iraku a do boja proti nemu sú zapojené desiatky krajín. Panujú obavy, že jeho ľudia sa môžu dostať medzi utečencov, ktorí smerujú už niekoľko mesiacov do Európy.

Americký imigračný úrad potvrdil správu stanice ABC, podľa ktorej je možné, že niekto už na falošný pas pricestoval do USA.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #pas #utečenci #falšovanie #Islamský štát #CNN