Merkelová vylučuje spoluprácu s Asadom aj uzatvorenie hraníc

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vylučuje akúkoľvek spoluprácu so sýrskym prezidentom Asadom v boji proti radikálom z organizácie Islamský štát. "Medzinárodná aliancia proti IS nezahŕňa Asada a jeho jednotky. Nezabúdame, že väčšina utečencov, ktorí k nám prišli, utiekla pred Asadom," zdôraznila Merkelová v rozhovore, ktorý v sobotu zverejnil denník Augsburger Allgemeine.

12.12.2015 12:05
debata (409)

„Asad pokračuje vo zhadzovaní barelových bômb na vlastných ľudí. V čele štátu nemá budúcnosť,“ povedala premiérka, ktorá však súčasne vyzvala k politickému riešeniu konfliktu medzi režimom a jeho odporcami.

V reakcii na teroristické útoky v Paríži zo 13. novembra sa Nemecko rozhodlo zapojiť sa do koalície bombardujúcej pozície IS v Sýrii. Tento týždeň na základňu v južnom Turecku vyslalo prvých vojakov, ako aj prvé prieskumné lietadlá.

Nemecké stroje sa nezúčastnia priamo náletov a nemeckí vojaci sa ani nezúčastnia pozemných bojov. Súčasťou koalície sú Spojené štáty, Francúzsko, Turecko a niekoľko arabských krajín.

Kancelárka v interview obhajovala svoje odmietanie uzavrieť nemecké hranice pred prílivom utečencov, akokoľvek čelí rastúcej kritike ako vo svojej vlastnej strane, ako aj v Európe.

„Pracujem na zmenšení počtu (migrantov prichádzajúcich do Nemecka), ale je ilúziou si myslieť, že problém utečencov možno vyriešiť na nemecko-rakúskej hranici. Veľké utečenecké vlny môžu byť vyriešené len medzinárodnou spoluprácou,“ povedala.

Príliv utečencov by podľa Merkelovej mal byť zvládnutý za pomoci lepšej ochrany vonkajších hraníc Európskej únie a zlepšením spolupráce s Tureckom, odkiaľ prichádza väčšina Sýrčanov utekajúcich pred vojnou vo svojej vlasti do Európy. Dohoda v tomto smere na summite EÚ, ako aj vyriešenie konfliktov v Sýrii a Líbyi sú podľa kancelárky kľúčové pre zachovanie voľného pohybu ľudí po Európe.

V Európe aj v kancelárkinej vlastnej strane znejú názory, že práve ústretovosť Merkelovej k utečencom vyvolala príliv státisícov migrantov. Avšak kancelárka naďalej domnieva, že nie je možné umelo obmedzovať počet prisťahovalcov.

„Keby som ako kancelárka stanovila nejaký limit na prisťahovalcov a tento limit by sa nerešpektoval, pretože by prišlo viac ľudí, nemohla by som dodržať svoj sľub a problém by sa zväčšil, a nie zmenšil,“ zdôraznila.

409 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #utečenci #Bašár al-Asad