Tisíce Iračanov protestovali proti tureckým vojakom v Iraku

Tisíce Iračanov v sobotu v Bagdade a ďalších irackých mestách protestovali proti rozmiestneniu tureckých vojakov na základni pri meste Mósul na severe Iraku. Ako informovala agentúra Reuters, niektorí demonštranti podpaľovali turecké vlajky a vyhrážali sa násilím na tureckých vojakoch, ktorých vyslanie na iracké územie označovali za porušenie irackej suverenity a zahraničnú agresiu.

12.12.2015 17:55
debata (38)

V Bagdade účastníci protestov hádzali topánky do plagátov s fotografiou tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, čo je v arabskom svete veľká urážka.

V juhoirackom meste Basra mali demonštranti v rukách transparenty s nápismi „Smrť Turecku“ či „Smrť Erdoganovi“. Protestné akcie v Iraku zvolali najmä šiitské strany a aktivisti, ktorí sa Turecku vyhrážali použitím sily, ak svojich vojakov nestiahne.

Turecko minulý týždeň vyslalo stovky vojakov do oblasti pri severoirackom meste Mósul, ktoré ovláda extrémistická skupina Islamský štát (IS), čo označilo za súčasť medzinárodnej misie na podporu irackých síl. Iracká vláda však trvá na tom, že sa tak stalo bez jej vedomia a že Turecko musí svojich vojakov bezodkladne stiahnuť.

Erdogan v piatok vyhlásil, že Turecko nesplní požiadavky Bagdadu. Správy o vyslaní 150 tureckých vojakov na základňu pri Mósule vyvolali krízu vo vzťahoch medzi Ankarou a Bagdadom, ktorý sa v noci na sobotu obrátil na Bezpečnostnú radu OSN s listom so žiadosťou o okamžité a bezpodmienečné stiahnutie tureckých vojakov.

Vývoj kauzy v telefonickom rozhovore posúdili ministri zahraničných vecí Ruska a Iraku, Sergej Lavrov a Ibráhím Džaafarí.

Lavrov svojho irackého kolegu ubezpečil o plnej podpore irackých požiadaviek zo strany Ruska, ktorého vzťahy s Tureckom sa tiež vystupňovali v dôsledku incidentu z 24. novembra, keď turecká stíhačka v turecko-sýrskom pohraničí zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24 počas jeho misie na podporu sýrskych vládnych síl.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #protest #Turecko