Kvôli vyhrážkam v USA evakuovali tri nákupné centrá

Niekoľko tisíc ľudí bolo v nedeľu evakuovaných z troch rôznych nákupných centier v USA kvôli hláseniam o bombových hrozbách, ktoré sa neskôr ukázali ako nepravdivé. Informovala o tom agentúra Reuters.

13.12.2015 09:35
debata (2)

V meste Tampa na Floride polícia nariadila evakuáciu asi 500 ľudí po tom, ako sa v nákupnom centre našla opustená batožina. Polícia predpokladala, že by v nej mohla byť výbušnina. Toto podozrenie sa neskôr ukázalo ako falošné.

V Hackensack v štáte New Jersey sa zasa na stene jednej z toaliet v budove našli nápis s vyhrážkami o nastražení výbušniny. Budovy museli opustiť všetky osoby. Nálož sa nenašla. Podobný nápis sa objavil na dámskej toalete v obchodnom centre v meste Farmington v štáte Nové Mexiko. Ani tam sa podozrenie polície o hroziacom útoku nepotvrdilo.

Všetky tri nákupné centrá po falošnom poplachu obnovili prevádzku, ale ich manažéri tvrdia, že aj tak utrpeli straty. Koniec decembra je v Spojených štátoch pre obchodníkov veľmi dôležitý, pretože mnoho ľudí robí pred vianočnými sviatkami veľké nákupy.

Po atentátoch, ku ktorým došlo pred mesiacom v Paríži, kde pri nich zahynulo 130 a zranených bolo vyše 350 osôb, boli sprísnené bezpečnostné opatrenia v mnohých amerických mestách vrátane New Yorku Bostonu, Miami, Chicaga či Los Angeles.

Ďalším významným dôvodom na znepokojenie v Spojených štátoch sa stal teroristický útok v americkom meste San Bernardino v Kalifornii, kde dvojica miestnych obyvateľov 2. decembra v miestnom dome sociálnych služieb zabila 14 a zranila 21 ľudí.

Podľa predbežných údajov útočníci vyjadrili podporu teroristickej skupine Islamský štát, ktorý sa neskôr prihlásil k zodpovednosti za útok.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #evakuácia #nákupné centrum