Rusko opäť pohrozilo Turecku tvrdou reakciou za prípadné provokácie

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu upozornilo tureckého vojenského pridelenca v Moskve na možnú tvrdú reakciu Ruska na nepremyslené kroky vlády v Ankare vo vzťahu k ruskému vojenskému kontingentu, ktorý v Sýrii plní úlohy spojené s bojom s medzinárodným terorizmom.

13.12.2015 14:06 , aktualizované: 16:53
debata (335)

Ruský rezort okrem toho vyjadril hlboké znepokojenie v súvislosti s najnovším incidentom, ktorý sa dnes odohral v severnej časti Egejského mora, keď posádka ruskej hliadkovej lode Smetlivyj v poslednej chvíli odvrátila zrážku s tureckou rybárskou loďou.

Ruskej vojnovej lodi hrozila kolízia s tureckou rybárskou loďou

Ruská vojnová loď Smetlivyj v nedeľu v Egejskom mori strieľala na výstrahu, aby zabránila kolízii s tureckým rybárskym plavidlom. Rusko si kvôli incidentu predvolalo tureckého vojenského atašé.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že turecké plavidlo nereagovalo na prvé varovanie, ale po vypálení striel prudko zmenilo kurz a prepravilo sa do vzdialenosti 500 metrov od ruskej lode. Incident sa stal vo vzdialenosti 22 kilometrov od gréckeho ostrova Lemnos.

Rusko-turecké vzťahy sú ťažko poznačené leteckým incidentom, pri ktorom Turecko v novembri zostrelilo na sýrsko-tureckej hranici ruské vojenské lietadlo, ktoré podľa Ankary narušilo turecký vzdušný priestor.

Moskva to popiera, zaviedla protiturecké sankcie a obvinila Ankaru z podpory teroristického IS, pretože údajne obchoduje s ropou ťaženou v oblastiach, ktoré IS ovláda.

335 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #lode