Cameron trvá na sprísnení podmienok vyplácania dávok pre migrantov

Britský premiér David Cameron sa nemieni vzdať myšlienky na sprísnenie podmienok vyplácania sociálnych dávok pre migrantov, aby tak vyhovel EÚ, informovala v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa nemenovanú Cameronovu spolupracovníčku.

13.12.2015 16:32
debata (6)

Zdroj tak reagoval na správy niektorých britských médií, podľa ktorých Cameron zvažuje, že by sa vzdal jednej zo svojich kľúčových požiadaviek na rokovaniach s EÚ: zastavenia vyplácania sociálnych dávok migrantom z EÚ počas prvých štyroch rokov po ich príchode do Británie.

„Nie je to pravda,“ uviedla dnes pre Reuters nemenovaná predstaviteľka Cameronovho úradu, pričom však priznala, že premiér v novembri naznačil pripravenosť posúdiť rôzne spôsoby riešenia problémov spojených s migráciou v Európe.

Cameron Britom už dávno prisľúbil, že sa zasadí za zmenu podmienok členstva Británie v EÚ a reformy tohto európskeho spoločenstva, po čom by malo nasledovať referendum o zotrvaní Británie v EÚ.

Rokovanie Británie s EÚ ohľadom reformy sa týkajú štyroch oblastí: konkurencieschop­nosti, suverenity, sociálnej politiky a ekonomiky.

Kým európski diplomati namietajú, že Cameronov plán ohľadom vyplácania sociálnych dávok je diskriminujúci a v rozpore so základnými právnymi dokumentmi EÚ, zo zverejneného prieskumu verejnej mienky pre denník Independent vyplýva, že tri štvrtiny Britov podporujú premiérov návrh, aby migranti museli čakať štyri roky, kým sa budú môcť uchádzať o sociálne výhody.

Napriek tejto vysokej podpore si však len 31 percent respondentov myslí, že Cameron bude schopný uskutočniť tento svoj plán.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne dávky #utečenci #David Cameron #migranti