Bulharsko: Reforma ústavy odhalila trhliny v koalícii

Bulharsko by mohlo čoskoro smerovať k predčasným parlamentným a prezidentským voľbám po tom, ako tamojšia menšinová vláda pod vedením premiéra Bojka Borisova prišla o podporu jedného z koaličných partnerov.

13.12.2015 19:12
debata (1)

Agentúra Reuters v nedeľu informovala, že Borisov v súvislosti s odchodom strany Demokrati za silné Bulharsko (DSB), ktorá je súčasťou koaličného Reformného bloku (RB), varoval pred politickou krízou.

Vedenie DSB v sobotu neskoro večer potvrdilo rozhodnutie „stiahnuť politickú podporu“ vláde na čele s Borisovovou stredopravicovou stranou Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) pre nezhody ohľadne reformy súdnictva.

Členovia GERB totiž podľa DSB odmietli podporiť dohodnuté zmeny v ústave. Trhliny vo vládnej koalícii sa objavili už v stredu, keď parlament neschválil ústavné zmeny v navrhovanej podobe, na čo minister spravodlivosti oznámil svoju rezignáciu.

Demokrati za silné Bulharsko sú jednou z piatich strán tvoriacich zoskupenie Reformný blok. Jeho predstavitelia ohlásili na budúci utorok zasadnutie, ktoré by malo rozhodnúť o tom, či budú príklad DSB nasledovať i ostatní členovia.

Borisov, ktorého vláda sa ujala moci v novembri 2014 na základe prísľubu reforiem, v sobotu vyhlásil, že v prípade odchodu celého RB z koalície by sa mohli v Bulharsku už februári uskutočniť predčasné voľby. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Darik vyjadril nádej, že koaliční partneri „si uvedomia, že môžu spôsobiť v krajine veľkú pohromu“.

Bulharsko, ktoré je najchudobnejšou krajinou EÚ, má od roku 2013 už piatu vládu, pričom tamojšie snahy o návrat k hospodárskemu rastu a zlepšovanie životných podmienok marí rozšírená korupcia. Bulharské orgány pritom v boji proti korupcii dosiahli v porovnaní so susedným Rumunskom len malý pokrok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #ústavná reforma