Merkelová: Neurčím limity na utečencov

Pred rokom dostala na zjazde strany viac ako 97 percent hlasov. Až si z nemeckej kancelárky Angely Merkelovej robili komentátori vtipy, že jej CDU je taká disciplinovaná, že by sa uplatnila aj v Severnej Kórei.

13.12.2015 19:47 , aktualizované: 14.12.2015 09:00
debata (121)

Lenže na terajšom kongrese Kresťanskodemo­kratickej únie, ktorý sa začal v nedeľu v Karlsruhe, už nie sú konzervatívci zďaleka takí jednotní. Dôvodom je utečenecká kríza a pokles preferencií CDU. Ten vyplýva z nespokojnosti časti Nemcov. Myslia si, že Merkelová bola príliš ústretová, keď koncom augusta umožnila, aby Sýrčania utekajúci pred vojnou mohli žiadať o azyl v Nemecku.

Podľa prieskumu z konca novembra až 47 percent obyvateľov krajiny nie je spokojných s tým, ako kancelárka zvláda utečeneckú krízu. A na desať percent už narástla popularita populisticko-pravicovej Alternatívy pre Nemecko, ktorá sa presadzuje protiimigračnou rétorikou.

Merkelová sa však drží svojich postojov. Nechce pripustiť debatu o tom, že počet utečencov, ktorých Nemecko prijme, by mal byť limitovaný. Podľa Merkelovej ústava krajiny o ničom takom nehovorí.

„Určenie výšky horného limitu je jednostranné a bolo by nemenné. Na základe toho by sme len zložitejšie dosahovali to, čo chceme,“ citovala agentúra DPA z Merkelovej rozhovoru pre denníky Badische Neueste Nachrichten a Augsburger Allgemeine.

Nemecko už tohto roku zaregistrovalo milión utečencov. Na debatu o obmedzení ich počtu pred zjazdom kresťanských demokratov vyzvalo mládežnícke krídlo CDU spolu so združením malých a stredných podnikateľov, ktorí sa hlásia ku konzervatívcom.

„Samozrejme, že počet utečencov musí by nižší,“ citovala DPA aj mimoriadne vplyvného ministra financií Wolfganga Schäublea. Aj on však priznal, že určenie presného počtu, koľko ich má byť, by mohlo viesť k situácii, keď aj tak bude potrebné porušiť takýto sľub.

Hoci si na zjazde Merkelová vypočuje veľa otvorenej aj skrytej kritiky, stále má v rukách jeden tromf. „Zatiaľ k nej neexistuje alternatíva. Kto by ju nahradil na čele CDU?“ pripomenul pre Pravdu nemecký politológ Sebastian Bukow z Univerzity Heinricha Heineho v Düsseldorfe.

Dá sa preto predpokladať, že Merkelová si zatiaľ pomerne pevnú pozíciu v strane udrží aj naďalej. Tento kongres CDU nie je volebný, čo jej zjednodušuje situáciu. Veľkou výzvou sú však pre kancelárku voľby, ktoré sa na jar budú konať v troch spolkových krajinách. Ak v nich CDU výrazne stratí, môže to byť začiatok konca Merkelovej.

Pre kancelárku bude tiež dôležité presvedčiť Nemcov, že Berlín nachádza na utečeneckú krízu riešenie na európskej úrovni. Lenže aj tu čelí Merkelová kritike a spoločné postoje sú v nedohľadne. Ďalšia debata o migrantoch sa očakáva koncom tohto týždňa na summite EÚ.

Agentúrnu správu sme vymenili za článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

121 debata chyba
Viac na túto tému: #CDU #Angela Merkelová #utečenci