Švédsko a Ekvádor sa dohodli na vypočutí Juliana Assangea

Švédsko a Ekvádor po šesťmesačnom rokovaní uzavreli dohodu, ktorá umožní vypočuť zakladateľa servera WikiLeaks Juliana Assangea. Austrálčan sa už viac ako tri roky skrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Dôvodom je švédsky zatykač a obavy, že by potom mohli zo Švédska vydať do USA. Informoval o tom server BBC.

14.12.2015 10:01
debata

„Táto dohoda posilní bilaterálne vzťahy a umožní, napríklad, právnu pomoc v trestných záležitostiach, ako je prípad pána Assangea," uviedlo vo vyhlásení ekvádorské ministerstvo zahraničných vecí. Švédsko-ekvádorská dohoda, podpísaná v Quite, vstúpi do platnosti v priebehu niekoľkých dní, keď si strany vymenia príslušné dokumenty. Assangea potom budú môcť vypočuť na ekvádorskej ambasáde v Londýne.

Na veľvyslanectvo Ekvádora sa Assange uchýlil v júni 2012, dva mesiace potom mu táto juhoamerická krajina udelila politický azyl. Švédsko ho viní zo znásilnenia. Prípady ďalších jeho sexuálnych deliktov z roku 2010 už švédska prokuratúra v lete z dôvodu premlčania odložila. 44-ročný Assange všetky obvinenia odmieta.

Americká justícia viní zakladateľa servera WikiLeaks z vyzradenia tajných informácií. Projekt WikiLeaks vznikol v roku 2006 a od začiatku sa zameriaval na zverejňovanie tajných vládnych dokumentov. Veľký rozruch spôsobil v roku 2010, keď na webe sprístupnil tajné americké dokumenty o vojne v Iraku či v Afganistane. Server WikiLeaks zverejnil štvrť milióna tajných dokumentov, ktoré mapujú fungovanie americkej diplomacie od roku 1966 až do februára 2010. Okrem iného obsahujú dôvernú komunikáciu viac ako 270 zastupiteľských úradov po celom svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #Julian Assange