Francúzsko: Údajne napadnutý učiteľ si útok vymyslel

Učiteľ, ktorý tvrdil, že sa v utorok v materskej škole na parížskom predmestí Aubervilliers stal obeťou útoku nožom, sa počas výsluchu priznal, že si všetko vymyslel, uviedla dnes francúzska prokuratúra.

14.12.2015 11:16 , aktualizované: 18:05
Aubervilliers, IS, útok, Paríž Foto: ,
Polícia pátra po útočníkovi, ktorý v meste Aubervilliers na severovýchodnom predmestí Paríža dobodal učiteľa.
debata (15)

Muž tvrdil, že ráno naňho nožom a potom rezačom zaútočil maskovaný páchateľ, pričom pri útoku vykrikoval, že koná v mene Dáišu, čo je arabská skratka pre extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS). V dôsledku tejto hrozby sa prípadom začala na parížskej prokuratúre zaoberať sekcia na boj s terorizmom, ako aj kriminalisti.

Podľa Davida Thomsona, novinára rozhlasovej stanice RFI, ktorý sa špecializuje na džihádistické hnutia, Islamský štát vyjadril „radosť“ nad týmto útokom, avšak neprihlásil sa k nemu. Novinár pripomenul, že IS pred niekoľkými týždňami vo svojom propagandistickom dokumente pohrozil útokmi na francúzskych učiteľov.

Podľa prokuratúry sa 45-ročný muž zranil sám – porezal sa na krku a čele. Francúzske médiá informovali, že muž sa učiteľskému povolaniu venuje 20 rokov, pričom pôsobí v oblasti školstva zameraného na deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Ako uviedol starosta Aubervilliers Pascal Beaudet, učiteľ bol obľúbený a rodičmi vysoko hodnotený.

Muž hlásiaci sa k IS napadol na predmestí Paríža učiteľa

Neznámy muž dobodal učiteľa v škole v Aubervilliers na severovýchodnom predmestí Paríža. Maskovaný útočník, po ktorom teraz pátra polícia, sa pritom podľa očitého svedka hlásil k Islamskému štátu (IS). Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Útočník prišiel krátko po 7.00 hodine do triedy, kde sa učiteľ pripravoval na výučbu. Bol v pracovnom odeve, mal rukavice, kuklu na hlave a vojenské topánky. Zdá sa, že prišiel bez zbrane a napadol učiteľa nožom a nožnicami, ktoré našiel v triede. Život učiteľa, ktorého bodol do boku a krku, nie je podľa policajných zdrojov ohrozený.

„To je Islamský štát, to je varovanie," citoval predstaviteľ prokuratúry očitého svedka agresie. Neznámy muž po krátkom útoku utiekol. Prípadom sa zaoberá protiteroristické brigáda kriminálnej polície. Hľadaný muž je podozrivý z pokusu o vraždu v súvislosti s teroristickou organizáciou.

Incident sa stal mesiac po atentátoch, ktoré si 13. novembra v Paríži vyžiadali 130 mŕtvych a ku ktorým sa prihlásil IS. Od tej doby sú v krajine posilnené bezpečnostné opatrenia, najmä pri školách.

IS vo svojej novembrovej propagande zameranej na Francúzsko podľa AFP ostro odsudzoval zamestnanca štátneho školstva, ktorého označil za „nepriateľov Alaha".

15 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #škola #Paríž #IS